Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Ákombákom óvoda és Minimanó bölcsőde játszóudvarainak felújítása a XIII. kerületben

Újabb Tagóvoda és Bölcsőde játszóudvarát avatták fel  

Budapesten a XIII. kerületben Dr. Tóth József polgármester szeptember 27-én átadta az Ákombákom óvoda és a Minimanó bölcsőde teljes körűen felújított játszóudvarait. Mint mondta, az önkormányzatnak kiemelt feladata, hogy az intézményhálózatán (bölcsőde, óvoda, sport-, kulturális, egészségügyi, szociális intézmények), a felújított közterületein (játszóterek, labdapályák, fitnesz-, pihenőparkok) és sokszínű ellátási formákon keresztül a gyermekek, szüleik és nagyszüleik érdekeit szolgálja.

A polgármester az eseményen gratulált a tervezőnek, a kivitelezőnek, az óvoda és bölcsőde munkatársainak. Elmondta, hogy a tíz éves jubileumra, születésnapi ajándékként készült el az óvoda és a bölcsőde új játszóudvara. A gyermekek harmonikus neveléséhez elengedhetetlen a mozgáskultúra fejlesztése, ami az egész személyiség fejlődéséhez jelentősen hozzájárul.

Elmondta, hogy már a Budapest, XIII. kerület jövő évi önkormányzati költségvetés készítésének az intenzív fázisában vannak. Majd hozzátette: azt ígérhetem, hogy folytatjuk az óvodák, bölcsődék korszerűsítésének programját, más megszorítások, további pénzelvonás, plusz kiadások nem fogják ezt megakadályozni.

Az Ákombákom Tagóvoda és a Minimanó Bölcsőde, Visegrádi köz 4. közös épületét 2010-ben adta át az önkormányzat. Az épület földszintjén az 56 férőhelyes bölcsőde, emeleti részén a 75 férőhelyes óvoda működik. Jelenleg 68 óvodást és 38 bölcsődést látnak el. Az önkormányzat 2021 nyarán teljes körűen felújította a két intézmény játszóudvarait, összesen 2720 négyzetmétert, korszerű játszóeszközöket helyeztek ki, megoldódott a csapadékvíz elvezetése és automata öntözőrendszer lett kiépítve.

Az udvar modernizálása mellett a 733 négyzetméter alapterületű extenzív zöldtető is megújult, új szigetelést is kapott a villámvédelmi, valamint az esővíz-elvezető rendszer átalakításával együtt. Az óvodai és bölcsődei játszóudvar felújítására 394,7 millió forintot fordított az önkormányzat.

Az eseményen köszöntőt mondott a Minimanó Bölcsőde vezetője és Daruka Ilona óvodavezető.

Az Ákombákom Tagóvodában 7 pedagógus és 7, a nevelő-oktató munkát segítő munkatárs foglalkozik a kicsikkel. Az intézmény színes, tágas, világos, modern. A földszinten 60 négyzetméteres, jól felszerelt tornaszobát alakítottak ki. Külön van az épületben a logopédus és fejlesztőpedagógus szobája, az orvosi szoba és a sószoba is. Az Ákombákom Tagóvoda Madárbarát óvoda, Zöld óvoda és Biztonságos óvoda címmel is rendelkezik. Az óvodai nevelésben fontos szempont a környezetért felelős életvitel megalapozása, az anyanyelvi és mozgásfejlesztés, illetve a közösségi nevelés.

A csoportszobákat terasz köti össze, amely a csoportokból is megközelíthető. Az időjáráshoz alkalmazkodva a gyermekek óvodai életük nagy részét az udvaron, szabad levegőn töltik, ezért is volt fontos a játszóudvar korszerűsítése, a különböző mozgásformák lehetőségeinek bővítése. A felújítás során műfüves focipálya, közlekedési park, süllyesztett trambulin, homokozók, valamint olyan játszóelemek is kialakításra kerültek, amelyek a gyermekek fejlődését elősegítik, ilyenek például a kiskertek, a mezítlábas ösvény, magaságyások és a „bogárhotel”. A játszóeszközök eséscsillapító burkolatot kaptak; ezek könnyen fenntarthatók, tisztíthatók, vízáteresztők, esztétikusak. A nyári időszakban csoportonként 1-1 zuhanyzót és párakaput is tudnak használni a gyerekek.

A bölcsődei udvaron szempont volt a több zöldfelület kialakítása, ezért a kerítés mellé növényzetet került, fákat telepítettek, gyógynövényes kertet létesítettek, továbbá komposztálót is helyeztek ki. Az intézmény kérésére kerti tároló is lett itt a játékoknak és kerti szerszámoknak. A korosztálynak megfelelő, korszerű játszóeszközök elhelyezése mellett mindkét bölcsődei egység számára külön pancsolási lehetőséget is kialakítottak, s két külön homokozót építettek árnyékolással. Továbbá a Visegrádi közből egy kerti gazdasági bejáratot is kialakítottak, hogy az intézmény területére gépjárművel is bevihessenek homokot, egyéb eszközöket.

A polgármester feladatként jelölte meg az önkormányzati intézményhálózat tervszerű felújításának folytatását a Lendületben 2.0 ciklusprogramban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.