Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Orosz Zenei Fesztivál

Orosz Zenei Fesztivál

Tihany – Debrecen – Budapest  

Idén már a negyedik alkalommal indul az Orosz Zenei Fesztivál, ahol a fókuszban Csajkovszkij balettek háromrészes zongoramaraton, orosz hegedű, hárfa és orgona lesz. Az orosz szerző születésének 180. évfordulóját 2020-ban ünnepeltük, de a vírushelyzet miatt tavaly a fesztivál csak ízelítőt adhatott Csajkovszkij műveiből. A teljes programot október 1-12 között “Csajkovszkij 180+1” mottóval hallhatja a zeneszerető közönség, amelynek programját Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál alapító-művészeti vezetője állította össze.

A művészeti vezető szándéka az volt, hogy minden koncerten más és más hangszer legyen a középpontban, így a szimfonikus zenekar mellett a hegedű, hárfa, orgona és zongora szólóval hallhatjuk az orosz mesterek műveit olyan kiváló művészek tolmácsolásában, mint Kállai Ernő (hegedű)

a debreceni Kodály Filharmonikusok és Razvaljajeva Anasztázia (hárfa),

továbbá Mészáros Zsolt Máté (orgona), Pregun Tamás, Balogh Ádám

és Szabó Marcell zongoraművészek.

Már a Zene Világnapján október 1-én a debreceni Kölcsey Központban felhangzik Csajkovszkij D-dúr Hegedűversenye Kállai Ernő előadásában és a Kodály Filharmonikusok tolmácsolásában, majd október 4-én ugyanez a műsor a Zeneakadémia Nagytermében is várja a közönséget Csajkovszkij másik ismert művével, a VI. Patetikus szimfóniával együtt.

A 2021-es fesztivált október 2-án a Tihanyi Apátságban, a hit szentélyében nyitja meg Szabó Marcell zongoraestje – mivel az orosz romantika nagymesterének, Csajkovszkijnak a műveit a hit inspirálta.

A nyitókoncert címe: Az orosz zongora. A fesztivál alapító-művészeti vezetője három szerzői műveiből válogatta műsorát: Prokofjev, Muszorgszkij és Csajkovszkij egy-egy műve csendül fel, a fesztivál külön megemlékezik Prokofjevről születésének 130. évfordulóján.

Hagyományosan visszatérő és fontos rendezvényhelyszín az Orosz Kulturális Központ, amely koncerteknek, kiállításnak és filmvetítéseknek ad helyet. Csajkovszkij romantikus zenéje kapja a főszerepet Razvaljajeva Anasztázia (hárfa) koncertjén, a világjáró Andrey Yaroshinsky zongoraművész, a fesztivál vendége pedig a 130. éve született Prokofjevre emlékezik műsorával.

Tavaly sikeresen debütált az Országos Idegennyelvű Könyvtár mint helyszín, szerette az OZF közönsége, így az idén is színes műsorok kerülnek megrendezésre a gyönyörű olvasóteremben. A közönség visszatérő kedvence, Meskó Bánk olvas fel Csajkovszkij levelezéséből, amely izgalmas életének egy-egy részletét segít közelebb hozni.

Külön érdekessége lesz a fesztiválnak Mészáros Zsolt Máté orgonajátéka, ahol kedvelt Csajkovszkij balettek átíratával ismerkedhetünk meg.

A gyerekekről sem feledkezett el a fesztivál, Lukácsházi Győző a tőle megszokott könnyedséggel és humorral avatja be a legkisebbeket Csajkovszkij örökérvényű művébe, a Diótörőbe a Pro Musica Fúvósötös segítségével.

Zongoramaraton címmel, két városban Debrecenben a Kölcsey Központban és Budapesten a Pesti Vigadóban egy különleges, három részből álló koncertsorozatra is sor kerül, ahol négykezes, kétzongorás és szóló darabok csendülnek fel Balogh Ádám, Pregun Tamás és Szabó Marcell zongoraművészek közreműködésével.

Előadásukban orosz történetek rajzolódnak ki. Rachmaninov I. szvitjét Csajkovszkijnak ajánlotta és egyik levelében úgy is hivatkozott rá, mint zenei képek sorozata (erre utal a „Fantázia-tablók” alcím is). A négytételes kompozíció négy költő versét dolgozza fel. A maraton magját Csajkovszkij balettjei adják: a három mese Csajkovszkij legkedveltebb művei közé tartozik és a Csipkerózsikából nem más készített átiratot, mint a fiatal Rachmaninov. A mese-vonalat erősíti Prokofjev örökérvényű darabja, a Péter és a Farkas, melyet az orosz zongorista-pedagógus Tatjana Nyikolajeva írt át. A maraton zárásaként Muszorgszkij „Egy kiállítás képei” ciklusában Hartmann festő barátja valódi és képzeletbeli képei elevenednek meg lelki szemeink előtt, melynek tablói a nyitó Rachmaninov szvittel rezonálnak.

Mindhárom fesztiválvárosban –Tihany, Debrecen, Budapest – sor kerül egy évfordulós Csajkovszkij kiállításra, amelyet már hagyományosan az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum állít össze saját anyagát kölcsönözve Magyarországra az Orosz Zenei Fesztivál tematikájának megfelelően.

A részletes műsorok megtalálhatóak a www.ozf.hu  weboldalon

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.