Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Fedőneve Hélène

Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène  

AGAVE Könyvek hűvös őszi estékre

Itt van az ősz, jó négyfalközt egy jó társaságban üldögélni. És ahogy a bölcsek mondják, a legjobb társaság a könyv! Persze, nem mindegy, mit olvasunk, amit szívből ajánlok: Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène. Az igazat megvallva, olvasás közben levegőt se mertem venni … 

Ariel Lawhon igaz történeten alapuló könyve fordulatokban gazdag, izgalmas kémregény a második világháború idejéről. A főszereplő Nancy Wake, aki társasági hölgyből kémmé avanzsált. Fedőnevei: Madame Andrée, Lucienne Carlier, Héléne, Fehéregér.

Nancy Wake 1936-ban Párizsban él és újságíróként dolgozik. Itt ismeri meg a dúsgazdag francia iparmágnást Henri Fioccát, aki feleségül veszi. Nem sokkal később a németek megszállják Franciaországot és Nancy elindul a francia ellenállás legbelsőbb berkeibe.

Madame Andrée – a francia ellenállásban ismert neve. Az angol elhárítással együttműködve feladatai közé tartozott a francia ellenállók felfegyverzése, mely fegyverek Angliából érkeztek cseppet sem veszélytelen módon. Miután kivívta a férfiakból álló partizáncsapatok tiszteletét, nem csak elfogadták közülük valónak, hanem vezetőjükként tisztelték. Nagyon vakmerő akciókat hajtott végre, ugyanakkor a humort sem nélkülözte.

Lucienne Carlier – ezzel a névvel egy francia orvos titkárnője személyiségét viseli, miközben iratokat, rádiókat, csempészárut, élelmiszerjegyet és embereket szállít a Szabad zóna egyik végéből a másikba, életeket mentve ezzel.

Héléne – A nő, aki Franciaországba megy, hogy megtalálja a férjét, a nő, aki minden körülmények között igyekszik megőrizni női méltóságát, aki alapos és különleges kiképzésben részesült, hogy nagyon fontos feladatokat tudjon végrehajtani, ha eljön az idő.

Fehéregér – a Gestapo ezen a néven emlegette és tűzött ki vérdíjat Nancy fejére.

A férje Henri rajongott feleségéért, nem korlátozta, hagyta mindenben szabadon dönteni, sőt támogatta is. 

“Sok néven ismernek. Némelyik igazi, már a születésemkor  egyből négyet is kaptam, de a java része gondosan kieszelt  identitás, amelyek védelmében átjutok az ellenőrző pontokon és határokon.

Hamis utazási okmányokra felvezetett hazugságok. Kormányzati nyilvántartásokba begépelt adatok. Körözési falragaszokra kiplakátolt alteregók. A személyiségem a körülményekhez alkalmazkodó, folyton változó valami.

Ma éjjel Héléne vagyok, és hazamegyek.” 

Ez a könyv példa arra, hogy egyetlen, a félelemmel farkasszemet néző ember is jelentős változásokat érhet el! Nancy Wake megérdemli, hogy minél többen olvassanak róla, ezáltal is megtartva őt az emberek emlékezetében.

Ariel Lawhon (fotó jobbra) több történelmi regény szerzője, amelyek az amerikai eladási listák élén vannak. Eddigi legsikeresebb regénye a Fedőneve Hélène melyből már sorozat készül Elizabeth Debicki főszereplésével.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.