Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Fejérvári Zoltán zongoraművész

Fejérvári Zoltán zongoraművész szólóestje

Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat Fejérvári Zoltán zongoraművész szólóestjével folytatódik október 12-én a Zeneakadémia Nagytermében.

Fejérvári Zoltán az elmúlt évek magyar zenei életének egyik legérdekesebb fiatal tehetsége. A 2017-es Montreali Zongoraverseny győztese. Európa- és Amerika-szerte olyan rangos hangversenytermekben adott szólóestet, mint a Carnegie Hall, Canada’s Place des Arts, a müncheni Gasteig, a torinói Lingotto, a valenciai Palau de Música, a Biblioteca Nacional Buenos Airesben. Koncertet adott a Luzerni Fesztiválon, ahol mentora, Schiff András felkérésére játszott kortárs és barokk műveket. Fellépett továbbá a Gilmore Keyborad Fesztivál Rising Stars sorozatában és a Vancouver Előadóművészeti Központban, British Columbiában. A 2021/22-es évadban debütál Prágában a Cseh Filhamonikusokkal Tomás Netopillal, Amsterdamban pedig a Concertgebouw Zenekarral Fischer Iván vezényletével.

Fejérvári Zoltán szólistaként az elmúlt években számos zenekarral működött együtt, úgymint a Budapesti Fesztiválzenekar, a Nemzeti Filharmonikusok, a Verbier Kamarazenekar vagy a Concerto Budapest, és olyan kiváló karmesterekkel dolgozott, mint Fischer Iván, Takács-Nagy Gábor, Kobayashi Ken-Ichiro, Mathias Bamert, Kensho Watanabe és Kocsis Zoltán.

A zongoraművész 2019 januárjában megjelent első Janáček-szólólemezét lelkesen fogadta a kritika, a Gramophone szerint „a legérzékenyebb és legelmélyültebb felvétel” a zeneszerző műveiből.

Legutóbbi Schumann-felvétele az Atma Classique gondozásában jelent meg 2020 májusában, és ismét elismeréssel méltatta a Gramophone: „Fejérvári kivételesen elmélyült művész, aki egyszerre ötvözi hangszerének színeit a kifogástalan zeneiséggel. Akik még nem hallották őt játszani, ritka csemegére számíthatnak.”

Fejérvári Zoltán zongoraművész szólóestjén október 12-én (19,30 óra) Schumann, Beethoven, Schönberg, Janacek és Bartók műveit hallgathatja meg a közönség a Zeneakadémia Nagytermében.

Műsor:

Beethoven: Fantázia, op. 77, Schönberg: 6 kis zongoradarab, op. 19, Janáček: Ködben, Bartók: Improvizációk, op. 20  *** Schumann: Fisz-moll szonáta, op.11

Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon.

A sorozat november 15-én folytatódik Balázs János lemezbemutató koncertjével (ImprovisArt) a Zeneakadémián, majd Klukon Edit és Ránki Dezső közös estje következik november 24-én, ahol Liszt Ferenc szimfonikus költeményeinek a szerző által készített négykezes változataiból hallhat válogatást a közönség a Müpában.

Az MVM Koncertekről további információk a www.azongora.hu honlapon olvashatók.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.