Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Liszt Fesztivál

Liszt Születésnapi Fesztivál

A Zeneakadémia Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából nagyszabású programsorozatot szervez október 9 – 22 között.

Az első napon a Régi Zeneakadémián az Auer Trió ad matinékoncertet Schubert, Smetana és Liszt műveivel, este pedig Mūza Rubackyté litván zongoraművésznő, a 2019-es Bartók Világverseny egyik zsűritagja tart ugyanott lemezbemutató hangversenyt.

Másnap a Zeneakadémia Átriumában Liszt Dante-élményeit tükröző plakátkiállítás nyílik 18 órakor – az itáliai költő-író idén 700 éve született –, amelyet irodalmi-zenei program követ a szomszédos Solti teremben Jászberényi Gábor színművész és Kiss Péter zongoraművész előadásában.

A programsorozat a Liszt Múzeumban folytatódik:

Október 13-án mutatják be az intézmény állományába újonnan bekerült autográf dokumentumok angol nyelvű albumát, a mesterrel kapcsolatos legfrissebb kutatásokat pedig két tematikát átölelő – egy magyar és egy nemzetközi – zenetudományi konferencia ismerteti.

Október 18–19-én lesz a magyar konferencia, ahol Liszt és magyarországi kapcsolatai, valamint a 19. század második felének magyar zenetörténeti eseményei állnak a fókuszban.

Október 21–22én az angol nyelvű konferencián a külföldi Liszt-kutatás kiválóságai számolnak be legfrissebb kutatásaik eredményeiről, köztük Kenneth Hamilton, aki Liszt-lemezbemutató koncertet is ad.

Október 19-én a múzeum jelenlegi, Vendégségben Liszt Ferenc Sugár úti otthonában című időszaki kiállítása Schöck Atala, Tatai Nóra és Szabó Ferenc János historikus koncertjével kapcsolódik a fesztiválhoz.

Október 15-16-án első alkalommal hangzik el Liszt összes szimfonikus költeménye a szerző saját négykezes átiratában: Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművész-házaspár évek óta készül arra, hogy ezt a kivételes koncertsorozatot ajánlja Liszt emlékének, egykori otthona mellett. Szintén különleges zenei élményt ígér Ránki Fülöp Liszt és Saint-Saëns műveiből összeállított zongoraestje.

A fenti események többsége a Liszt Ünnep részeként a Müpával közösen megvalósított program, támogatói pedig az olaszországi Albanói Liszt Fesztivál, Litvánia Nagykövetsége és Terézváros Önkormányzata.

A fesztivált október 22-én Liszt születésnapján hagyományosan megrendezett hangverseny zárja a Zeneakadémia Nagyteremben, ezúttal a Cziffra György Emlékévvel együttműködésben.

Az ünnepi eseményen Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra100 sorozat művészeti vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense Cziffra 1956. október 22-i legendás koncertjét idézi meg a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara közreműködésével és Takács-Nagy Gábor vezényletével.

A műsor középpontjában most is, ahogy a 65 évvel ezelőtti, nagy visszhangot kiváltott esten, Bartók 2. Zongoraversenye áll, amely Balázs János szólójával hangzik el, aki maga is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Liszt Ferenc 3. Magyar rapszódiájával a Zeneakadémia első elnöke és névadója emléke előtt tisztelegnek az ünneplők, majd – akárcsak az 1956-os Bartók Fesztivál nevezetes záróestéjén – most is Brahms 2. szimfóniája zárja a koncert műsorát.

Takács-Nagy Gábor lett nemrég a Zeneakadémia növendékeiből álló szimfonikus zenekar művészeti vezetője. A nemzetközi tekintélyű karmester évek óta dolgozik az együttessel – amely ettől az évtől a Nemzeti Ifjúsági Zenekar megtisztelő címet viseli –, 2020-ban pedig a Cziffra Fesztivál Életmű-díját nyerte el. A klasszikus zene értői úgy tartják, hogy amikor a világhírű hegedűművészből és kvartettalapítóból lett dirigens vezényel, energiája belengi a színpadot és a nézőteret. Takács-Nagy Gábor vallja, hogy mindenek felett inspirálni kell a zenészt, nem irányítani: „mert ők játszanak, nem én.”

Az est folyamán ünnepélyes keretek között mutatják be a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György emlékérméjét, amelyet a művész születésének 100. évfordulója alkalmából bocsátanak ki. A centenáriumot Magyarország hivatalos emlékévvel ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogással valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével.

A Zeneakadémia programjairól a zeneakademia.hu  oldalon és a Zeneakadémia Facebook-oldalán olvashatnak részletesen.

A Cziffra100 eseményeiről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.