Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Jobb világ

Jobb világ – Négy város is megtisztul októberben 

Közösségi szemétszedés egy jobb világért

Megtudtuk, hogy októberben négy település tisztul meg önkéntesek segítségével. Október 2-án Százhalombattán volt a sor, október 16-án és 17-én pedig Budapest, Miskolc és Szigetvár a szerencsés település ahol közösségi szemétszedésre jelentkezhetnek az önkéntesek, akik nem csak szemetet szednek, fát is ültetnek.

Mind a három településnél 9 és 12 óra között van a szemétszedés. Ez idő alatt valaki már főzi az ebédet, hogy 12-13 óra között mindenki meg tudjon ebédelni, majd következik egy kis beszélgetés. Talán meglepő programbeosztás, de a közösségi szemétszedés lényege nem csak az, hogy megtisztuljon a környezetünk, hanem, hogy jól is érezzük magunkat. Ezért nem csináljuk esőben, vagy nagyon hidegben, mert nekünk nagyon fontos, hogy mindenki jól érezze magát, és legközelebb is segíteni akarjon – mondta Kis-Balázs Attila, az ötlet gazdája.

Egyelőre olyan városokat választottak ki, ahol valamelyik munkatársuknak, vagy önkéntesnek van valamilyen kötődése. Így esett a választás most Budapestre, Miskolcra és Szigetvárra.

jobbvilag.com mozgalom önkénteseinek a száma folyamatosan növekszik, már közel 150 ember áldozza arra a hétvégéit, hogy segítsen, de a jelentkezéseket folyamatosan várják.

December közeledtével pedig lehet mikulás csomagokat is készíteni – ide már most várják a felajánlásokat –, ezek szétosztásában is kell segítség, ahogyan a fa ültetéseknél is szükséges a magas létszám.

A weboldalukon megtalálható, hogyan tudnak a településvezetők is jelentkezni, és a segítségüket kérni, hogy együtt hozzanak létre egy jobb világot. Nagyon fontos, hogy átforduljon az irány, és ne ők keressenek meg egy-egy települést azért, mert segíteni szeretnének, hanem a település vezetők keressék meg őket, hogy segítségre van szükségük.

Nem titkolt célunk elérni Magyarországon ami Ausztriában is van, hogy nincs sehol eldobott szemét -mondta Kis-Balázs Attila, a jobbvilag.com ügyvezetője. Majd hozzátette, azt látom reálisnak, hogy 5-6 éven belül – megfelelő jogszabályi szigorítás mellett – elérhetjük, hogy már nem lesz szemét az erdőkben, és az utcákon is csak elvétve találunk szemetet.

A szemétszedés tavasztól ősz végéig havi szinten egy, de sokszor két alkalommal is lefoglalja az önkénteseket. Annak érdekében, hogy minél többen csatlakozzanak az eseményekhez kifejlesztettek egy mobil applikációt is, ami a Jobb világ néven található meg. Aki regisztrál, és részt vesz a segítség nyújtásban virtuális pontokat kap, melyet később beválthat sport autó vezetésre, wellness hétvégére, vagy akár egy vacsora utalványra is.

A környezetvédelemre való tudatosságra nevelést kiemelten fontosak tartjuk az óvodákban. Erre egy külön programunk van, saját költségen kimegyünk az óvodákba, és játékos vetélkedő keretein belül elmagyarázzuk a gyermekeknek miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, vagy az, hogy ne dobáljuk el a szemetet az utcán, az erdőben.

A jó példamutatás, az önzetlen segítségnyújtás, és mások támogatása a cél. Ezzel a hozzáállással csináljuk és megyünk mindenhova, ahol szívesen fogadják a segítséget – mondta Kis-Balázs Attila, aki maximálisan hisz abban, hogy az élhetőbb, jobb világot meg lehet teremteni.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.