Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Concerto Budapest – Magyar Kincsek

Concerto Budapest – Magyar Kincsek Ünnepén

A Magyar Kincsek sorozatot a Concerto Budapest Kossuth-díjas zeneigazgatója Keller András álmodta meg 2016-ban. Idén október 23-án, a nemzeti ünnepünkön tiszteleg hazánk zenei kincsei előtt a zenekar. Az egész napossá bővült fesztiválnak a Zeneakadémia ad otthont.

A programsorozaton felcsendülnek a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásai éppúgy, mint a népi muzsika, vagy a világhódító bécsi-budapesti operettek slágermelódiái.

Az öt különálló, önmagában is zenei különlegességnek számító hangversenyen az ország három nagy szimfonikus zenekara – Concerto Budapest, az Óbudai Danubia Zenekar és a Pannon Filharmonikusok – szerepel, kiemelkedő szólisták és formációk, többek között Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, Kaczander Orsolya, a Söndörgő Együttes, valamint ifj. Sárközi Lajos és zenekara közreműködésével.

Nagyterem (11 óra)

A nyitókoncerten Dubrovay László, a 20-21. század egyik legtermékenyebb magyar komponistájának népzenei ihletésű darabjaiból hangzik el válogatás a Concerto Budapest közreműködésével, amelynek során különleges magyar népi hangszerek, mint például a tárogató, cimbalom, duda és tilinkó segítségével repítik vissza a hallgatót a magyar kultúra és népzene korai történetébe. Többek között elhangzik a Tárogató kvintett is, amelyet dr. Béres Józsefnek ötvenedik születésnapjára komponált a szerző. A koncertet Keller András vezényli.

Nagyterem (14 óra)

A magyar operett legnépszerűbb szerzője, Lehár Ferenc műveiből összeállított programot Miklósa Erika vendégszereplése és Miranda Liu szólója teszi emlékezetessé az Óbudai Danubia Zenekar előadásában, Hámori Máté vezényletével.

Solti terem (15,15 óra)

Söndörgő és ifj. Sárközi Lajos és zenekarának közös koncertje hoz újabb színt a programban, akik közismerten virtuóz előadásukkal, és a két zenei világ kivételes fúziójával egyedülálló élményt nyújtanak hallgatóiknak.

Nagyterem (16,30 óra)

Pannon Filharmonikusok Történelmi arcképek című koncertjén Liszt Ferenc azonos című közismert sorozatából népszerű válogatás hangzik el Veress Sándor szimfonikus zenekari hangszerelésében Bogányi Tibor vezényletével.

Nagyterem (19,30 óra)

A nagyszabású záróhangversenyen a hazai és a nemzetközi zenei élet kiválóságai lépnek fel. Elhangzik többek között Nádor Mihály hegedűversenye Kelemen Barnabás  (fotó jobbra) Kossuth-díjas hegedűművész előadásában, aki ezt a művet a 2013-ban a New York-i Carnegie Hallban mutatta be óriási sikerrel. Weiner Leo Concertinóját zongorára és zenekarra Várjon Dénes (fotó balra) és a Concerto Budapest szólaltatja meg, és felcsendül Veress Sándor Concertótilinkó című műve, melyben a fuvolaszólót Kaczander Orsolya játssza. A koncertet Bartók Béla Concertója zárja.

A Concerto Budapest a Magyar Concerto záróhangversenyt Szőcs Géza emlékének ajánlja.

További információ: https://www.concertobudapest.hu/…/magyar-kincsek…/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.