Search
szombat 2 március 2024
  • :
  • :

Pompeji – A bűnös város

Pompeji – A bűnös város 

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb epizódja október 14-től kerül a hazai mozikba, amely új nézőpontból vizsgálja Pompeji művészetét és történetét. A bűnös város alcímmel érkező film a vulkánkitörés okozta pusztulás helyett az eleven ókori város mindennapjaira fókuszál, amelynek – a romok közt fellelt műkincsek alapján – elválaszthatatlan része volt a buja érzékiség és az élet élvezete.

Pompeji nem egyszerűen egy ókori település, hanem egy legenda. A művészet templomai sorozat legújabb premierfilmje a titkokkal övezett város rejtélyeit kutatja, amelyek jelentős hatást gyakoroltak az egyetemes kultúra és művészet fejlődésére a neoklasszicizmustól a kortárs művészetekig.

A városba látogató és azt megtapasztaló vagy éppen fantáziával újrateremtő művészek közül a képzőművészektől az irodalmi alkotókig, az ifjabb Pliniustól Picassóig, Emily Dickinsontól Jean Cocteau-ig sokakat megihlettek Pompeji titkai, köszönhetően többek között a vulkánkitörés miatt drámaian eleven régészeti leleteknek és művészeti alkotásoknak.

Az Isabella Rossellini (fotón) (Kék bársony, Veszett a világ) narrációjával látható film különlegessége, hogy a témáról készült ismeretterjesztő alkotásokkal ellentétben nem a természeti katasztrófára helyezi a hangsúlyt, amely Pompeji megsemmisüléséhez vezetett, hanem érdeklődésének homlokterében az egykor még nyüzsgő, eleven ókori város áll. Miként élhették a város egykori polgárai a mindennapjaikat? Hogyan gyakorolhatták vallásukat? Mivel tölthették szabadidejüket, hogyan élvezhették az életet, miben élhették ki szenvedélyeiket?

Ilyen kérdésekre keresik a választ a filmben közreműködő neves történészek és művészeti szakértők, miközben a sorozat védjegyévé vált részlet gazdag felvételeken tárulnak fel az épületek falait díszítő, nem ritkán buja jeleneteket ábrázoló freskók, szobrok, mozaikképek.

A film október 14-től látható Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd október 21-től országszerte számos art moziban, eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.