Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Cziffra György 100. – A zene szabadsága

Cziffra György 100. – A zene szabadsága

Cziffra György 100. születésnapjának ünnepi programjaival folytatódik az emlékév

Budapesten a MOMKult-ban sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Cziffra György-emlékév kiemelt időszakához érkezett: Cziffra György 100. születésnapja köré szervezve különleges koncertekkel várják a közönséget itthon és külföldön.

 

Az eseményen részt vett Pokorni Zoltán a XII. kerület polgármestere, Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője.

Pokorni Zoltán méltatta a Cziffra György-emlékév szervezőjének munkáját, mint mondta, Balázs János a motorja az egész eseménynek …

Balázs János elmondta, Cziffra György századik születésnapján a legnagyobb intézmények és a legnagyobb művészek fogtak össze a világ minden táján, amelyet a szeretet fűzött össze, hogy megünnepeljék Cziffra György szellemiségét, örökségét …

Dr. Vigh Andrea arról beszélt, hogy a Cziffra György-emlékév kulturális örökségünk és egyben tehetség gondozás is. Az október 22-i koncert is erről szól … A Zeneakadémián Balázs János előadásában elhangzik Bartók 2. zongoraversenye, valamint felcsendül egy emblematikus Liszt-mű is a Cziffra repertoárból. Közreműködik a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara a világ zenei életének elitjébe tartozó szólamvezetőkkel kiegészülve, Takács-Nagy Gábor vezényletével. Az est folyamán ünnepélyes keretek között mutatják be a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György emlékérmét, amelyet a művész születésének évfordulójára bocsátanak ki.

A Régi Zeneakadémián több hétvégi matiné koncertre kerül sor kiemelkedő művészek részvételével, így október 30-án Aljosa Jurinic, majd november 27-én Marc Laforêt zongoraművész, a Fondation Cziffra művészeti vezetője lép színpadra. A későbbiekben ugyanebben a sorozatban fellép még Massimo Mercelli fuvolaművész és Simon Izabella, majd Elosia Cascio lesz a Liszt Múzeum sorozatának vendége.

Megtudtuk, hogy november 5-én a 13. kerületi Cziffra György parkban a száz éve született páratlan zongoravirtuóz tiszteletére szobrot avatnak, amely Meszlényi-Molnár János szobrászművész alkotása. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ november 10-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasai, Balogh Ádám és Sárközy Lajos koncertjével, valamint egy egész éves kiállítással is ünnepel.

Szintén november 5-én a Müpában Eötvös Péter Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra című művének ősbemutatójára kerül sor az Orchestre Philharmonique de Radio France előadásában, Mikko Franck vezényletével. A magyar premier után november 7-én a francia fővárosban, Párizsban, majd 2022 áprilisában a genfi Victoria Hallban is elhangzik a mű. Az estek szólistája Balázs János zongoraművész, cimbalmon közreműködik Lukács Miklós. A centenáriumi programok részeként a Müpa Zászlóterében tablókiállítás nyílik Árnyékból a fénybe címmel, amely október 26-tól – november közepéig díjtalanul látogatható.

A folytatásban is számos kiváló zenekar vesz részt az emlékév programjában, köztük a Concerto Budapest, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban folytatódik Bősze Ádám nagysikerű szórakoztató zenetörténeti sorozata Forradalmi etűdök címmel. A Hegyvidék Kulturális Szalonban a korábbi Fondation Cziffra ösztöndíjas festőművész, Kürthy Hanna műveiből nyílik kiállítás december 1-én, ezen kívül a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér is centenáriumi eseménnyel készül.

2022 februárban elkezdődik az immáron hagyományos Cziffra György Fesztivál, amelynek keretében többek között Klara Min, Alexander Kniazev, Vadim Repin és Balázs János lépnek fel, valamint Malek Andrea, a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos és zenekara is a fesztivál vendége lesz. Három jazzlegenda, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos az improvizáció magasfokát mutatja be. Kiállítás nyílik a senlisi Saint-Frambourg kápolna komplex régészeti–műemléki–építészeti anyagaiból, és egy koncerten bemutatkozik Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny különdíjasa. A Mesterakadémián ingyenes mesterkurzusokkal várják a fejlődni, tanulni vágyó zenészeket. A 2022-es Cziffra Fesztivál gálakoncertjén, a Zeneakadémián Keller András vezényli a Concerto Budapestet, illetve átadják a fesztivál Tehetség-, Ifjú Tehetség- és Életműdíjait is.

A külföldi koncertek sora is folytatódik: a közeljövőben Bécs, Zágráb, Párizs, Bukarest, Prága, London, Alexandria, Róma, Stuttgart, Doha, Teplice, Varsó és Genf látja vendégül a Cziffra100 fellépőit.

Október 16-án Bécsben a Cziffra Stiftunggal közös szervezésében elhangzik az Improvisart című, kifejezetten az emlékévre összeállított koncertprogram. November 12-én a Cziffra Stiftung fiatal tehetségei és a Cziffra Fesztivál díjazottjai adnak közös hangversenyt a szomszédos országban: Horti Lilla és Szabó Marcell mellett a koncerten fellép Kristina Miller és Jennifer Gheorghita. Alexandriában a Bibliotheca Alexandrina Orchestrával, Bukarestben a Filarmonica George Enescu zenekarral lép fel Balázs János, majd november 29-én a londoni Covent Gardenben emlékezik meg ünnepi hangversennyel az évfordulóról.

A sajtótájékoztatón közreműködött Horti Lilla operaénekes és Szabó Marcell zongoraművész.

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.

Fővédnök: Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke
Nemzetközi védnök: Gérard Bekerman, a Fondation Cziffra elnöke

Védnökök: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora

A Cziffra100 eseményeiről bővebben a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.