Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Az Év Természetfotósa 2021

AZ ÉV TERMÉSZETFOTÓSA 2021

A magyar természetfotósok világhírűek. Kevesen gondolnak bele, de talán ez a legsikeresebb művészeti ág ma Magyarországon – mondta Fáth Péter a naturArt elnöke a Magyar Természettudományi Múzeumban tartott sajtótájékoztatón, ahol megtudtuk, a Magyar Természetfotósok Szövetsége 29. alkalommal hirdette meg a „ Lenergy – Az Év Természetfotósa pályázatot.

A Lenergy Magyarország Kft. névadó és főtámogatója a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége által meghirdetett „Az Év Természetfotósa” pályázatnak. Gaál Péter ügyvezetőtől megtudtuk, kiemelt  fontosságú társadalmi szerepvállalásuk, hogy minden lehetséges platformon tegyenek a magyar természetfotózásért és természetvédelemért. A társaság a hazai természetvédelem jószolgálati nagyköveteként arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy milyen csodákat rejtenek a magyar tájak, milyen lenyűgöző élővilágnak adnak otthont, és mindezért felelősséggel tartozunk.

Az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. évek óta a naturArt támogatója. Hörömpö Zoltán a cég képviseletében elmondta, felelős villamosenergia-ipari társaságként az ügyfeleiket biztonságos hálózaton keresztül szeretnék ellátni. Innovatív fejlesztéseiknél a madárvonulási útvonalakat és a védett  madarak költőhelyeit tartják szem előtt.

Fáth Péter a naturArt elnöke elmondta, idén 3462 képből kellett kiválasztani a nyerteseket, amelyet 173 szerző készített. Nagyon magas volt a színvonal. A III. fordulóba bejutott kb 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy bemutassák és a falra kerüljön. A komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 116 mű versengett. A mezőnyből kimagaslott az alábbi néhány fotós, akik több képpel is elérték ezt az eredményt. Daróczi Csaba (15 kép), Radisics Milán (9), Koncz-Biszticz Tamás (6, ifjúsági kategória), Litauszki Tibor (6), Li Gábor (5), Heincz Miklós (4), Kiss Márton (4, ifjúsági kategória), Novák László (4).

Mint mondta, nagy örömükre 52 olyan szerző volt a pályázaton, akik kimagasló képet tudtak készíteni, ezek bemutatásra is kerülnek a Magyar Természettudományi Múzeum falán, illetve az Alexandra Kiadó gondozásában megjelenő albumban.

Dr. Kalotás Zsolt a zsűri elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta „ A járványos időszakban a Természet bizonyult a legbiztonságosabb fotós terepnek, így a természetfotózás lehetőségei lényegében nem  csorbultak. Pályázatunkon jóval nagyobb arányban jelentek meg a hazai tájakon, hazai környezetben készített fotók, és ez egyáltalán nem járt színvonalcsökkenéssel! Megkockáztatom, hogy mindez inkább pozitív irányú változást hozott, hiszen szélesebb palettán mutatkozhattak be hazánk kínálta természeti szépségek.”

A zsűri: dr Kalotás Zsolt elnök, tagok: Bánkuti András, Dombovári Tibor, Kármán Balázs, Kerekes István, Nagy Zoltán-Gergely, Potyó Imre.

A sajtótájékoztatót követően ünnepélyes keretek között kihírdették  Az Év Természetfotósa 2021 pályázat nyerteseit.

2021-ben „Az Év Természetfotósa” kitüntető címet Daróczi Csaba nyerte, akinek 15 képe szerepel a legjobbak között.

2021 -ben „Az Év Természetfotója” címet Daróczi Csaba: Egy korty című képe nyerte, amely egy itatóból éppen ivó állatot ábrázol, alulnézetből, a víz alól fényképezve.

2021-ben „Az Év Ifjú Természetfotósa” címet Kis Márton Róbert nyerte.

Magyar Természettudományi Múzeumban a díjnyertes, illetve a pályázat utolsó fordulójába jutott 116 fotográfiát november 11 és december 31 között tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállított képeken QR kódok vannak, ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón.

A pályázat támogatói, a Lenergy Hungary, a CEWE Hungary, a Canon Hungária Kft, az MVM, az Uniqball, a 220Volt, a Leitz-Hungária Kft, az Alexandra kiadó.

“Az Év Természetfotói – Magyarország 2021” című albumot az Alexandra kiadó két nyelven, magyarul és angolul jelentette meg.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.