Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

Klukon Edit és Ránki Dezső

Klukon Edit és Ránki Dezső négykezes zongoraestje a Müpában

Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat idei utolsó hangversenye november 24-én, különleges koncerttel zárul. Klukon Edit és Ránki Dezső négykezes zongoraestjén Liszt Ferenc műveiből hallhat a közönség válogatást a szerző által készített négykezes átdolgozásban.

1985-ben kezdtünk Edittel együtt koncertezni, és már első alkalommal is Liszt-művet, a Mazeppa négykezes változatát játszottuk Lukin László tanár úr felkérésére. Azóta immár félezerszer léptünk fel közösen, a rengeteg itthoni koncert mellett Európa legtöbb országában, Amerikában és Japánban. Liszt zenéje és személyisége mindig közel állt a szívünkhöz, művei közös zenélésünk egyik alappillérét alkotják. A Via Crucis – melyet főművei közé sorolunk – négykezes változatát 1986-ban, a Faust-szimfónia korábbi, a legutóbbi időkig csak kéziratban létező kétzongorás átdolgozását 1990-ben mi mutattuk be. Beethoven IX. szimfóniájának nagy műgonddal készített kétzongorás átiratát is rendszeresen játszottuk. Kezdettől fogva műsoron tartunk néhányat a szimfonikus költeményeiből négykezes változatban, de mostanában jutottunk arra az elhatározásra, hogy tanuljuk meg az összeesett.  Liszt a zenekari változatok komponálásával egy időben készített kétzongorás kivonatokat, viszont évekkel, sok esetben 15-20 évvel később négykezes formába is öntötte őket rengeteg változtatással, így igazi, csodálatos zongoraművek születtek. Hatalmas, örömteli és felemelő feladat ezeket a nagyközönség által jórészt ismeretlen változatokat eljátszani. Mindezt annak kapcsán is, hogy 2021-ben ünnepeljük Liszt Ferenc 210. születésnapját. Ehhez egy személyes évforduló is társul, idén betöltöm hetvenedik életévemet

Mindkettőnk nevében, Ránki Dezső

MŰSOR:

Hősi sirató – 8. szimfonikus költemény – Tasso, gyász és diadal – 2. szimfonikus költemény – Byron verse nyomán – Orfeusz – 4. szimfonikus költemény – Az ideálok – 12. szimfonikus költemény – Friedrich Schiller verse nyomán.

Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat Müpa-bérlete 2022-es évben egy izgalmas, látványos koncerttel kezdődik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Alice Sara Ott zongoraestjén a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent új albumát, az „Echoes Of Life”-ot mutatja be. A látványvilágában is különleges koncert valójában egy kortárs multimédiás program, amely Chopin 24 prelűdje köré épül.

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft. Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.