Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

Idilltől a végzetig

Molnár József  – Idilltől a végzetig – Magyar Nemzeti Galéria kabinetkiállítása

A Magyar Nemzeti Galéria új kabinetkiállítása a 200 éve született Molnár József életműve előtt tiszteleg. Festményei 1855-ben elsők között kerültek közgyűjteménybe. A megnyitón Prágai Adrienn volt a tárlatvezetőnk.

Molnár József (1821-1899) hosszú életet és tartalmas alkotói pályát hagyott maga mögött. Láthatta a bécsi biedermeier feltűnését, a romantika felpezsdülését, a realizmus virágzását és a modern művészeti tendenciák beköszöntét, sőt, széleskörű műveltségének és nyitottságának köszönhetően, ezekkel az áramlatokkal meg is ismerkedett.

Bejárta a 19. század derekán induló magyar festők útját: tanult a bécsi, a velencei és a müncheni akadémián, megfordult Európa legszínvonalasabb művészeti központjaiban: alkotott Itáliában, ismerte a párizsi és brüsszeli múzeumokat.

Művészete az idilli festéstől haladt a romantikus témaválasztás felé. Számos munkájában a biedermejer romantikus elemekkel keveredik. 1840-ben, a Műegylet első kiállításán egy népies témájú életképpel, a Drótos tót című festményével szerepelt.

Hazatérése után történelmi témaválasztású képeivel a magyar művészet nemzeti törekvései mellé állt.

1855-ben készült Dezső vitéz feláldozza magát Róbert Károlyért című képe az első jelentős műve, amely nagy sikert aratott – magas összegért kelt el -, meghozta számára az elismerést és nevét országosan ismertté tette. Termékeny festő volt …

Hatalmas életműve nem sorolható be tisztán a romantika vagy a biedermeier kategóriájába, mivel egyetlen műfajnál és stílusnál sem állapodott meg. Ez a sokszínűség  – fotók, rajzok, portrék, zsánerképek, történelmi képek, életképek, tájképek – áll a kiállítás középpontjában.

Számos tájképet festett, kedvence a Magas-Tátra és a Balaton vidéke volt. Tájképein szakított a biedermeier naturalizmussal és inkább arra törekedett, hogy színekkel, illetve megvilágítással a képet hangulatossá és egységessé tegye.

Molnár József részt vett a főváros művészeti életében, képeivel rendszeresen szerepelt a Műcsarnok kiállításain. Kortársa volt idősebb Markó Károlynak, Munkácsy Mihálynak és Szinyei Merse Pálnak.

A mintegy 50 művet bemutató kamarakiállítás gerincét a festő olyan grafikái, festményei és fényképei adják, melyeket ritkán vagy most először láthat a nagyközönség.

A kiállítás 2021. november 18-tól 2022. február 27-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.