Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Nemzeti Táncszínház

Húsz éves a Nemzeti Táncszínház

Az ünneplés az alapítás szimbolikus napján, december elsején indul. A húszéves fennállás apropóján nem csupán kiemelt előadások várják a közönséget, hanem jubileumi könyv, televíziós filmpremier, szakmai díj és sok más meglepetés készül a születésnapra, ami mindent összevetve inkább egy korlenyomat, művészeti sorozat, melynek témája a magyar táncművészet – egy modern intézmény szemével.

A könyv- és filmbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón jelen volt a szakma színe-java. A műsorvezető Stohl Luca volt.

Nemzeti Táncszínház elmúlt két évtizedéről Kiss János, Kossuth-díjas magyar balettművész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke mondta el gondolatait, aki visszaemlékezett a kezdetekre. Mint mondta, a magyar táncszakma nagy mérföldköve volt, amikor 2001. december 1-jén először nyitotta meg kapuit a nézők előtt a Nemzeti Táncszínház fent a várban. Azóta eltelt két évtizedben több mint 7000 előadáson közel másfélmillió nézőt láttak vendégül …

A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilmről  Delbó Balázs, magyar balett-táncos, táncművész, koreográfus, a film rendezője mesélt …

A tánc nyelvén beszélünk dokumentumfilm a Nemzeti Táncszínház falai között készült a hazai táncegyüttesek közreműködésével, a Táncszínház szellemiségét meghatározó szakemberek tolmácsolásában. Elsőként az M5 televíziós csatornán látható. A film az alkotók szándéka szerint főhajtás a hazai táncművészet és táncművészek előtt.

A televíziós premier után a Nemzeti Táncszínházban is rendszeresen látható lesz az évfordulós évad idején: a filmvetítés mellett kulisszajáráson is részt vehet majd a közönség a Millenárison lévő gyönyörű épületben, egy-egy neves táncművész kíséretében.

A Nemzeti Táncszínház jubileumi művészeti albumát is ezen a napon lehetett kézbe venni. A kiadvány önmagában művészeti termék, amit a műfaj, azaz a táncművészet előtti méltó tisztelgésnek szántak a készítők, csodálatos fotóanyagokkal, érdekes interjúkkal, ismertetőkkel fűszerezve. A jubileumi művészeti albumot Kotsis Ágota és Hajnal Ágnes a könyv szerkesztői mutatták be.

Megtudtuk, hogy a magyar táncművészet két évtizedét egy egész évadon át ünnepli a Táncszínház: a jubileumi események alkalmával szinte mindenki szerephez jut, aki 2001. december elseje óta részese a Nemzeti Táncszínház életének.

Az ünnep kapcsán havi egy NTSZ 20 program kerül műsorra. Ezeken az estéken több társulat lép majd egymás után színpadra, és olyan előadásokat láthat majd a közönség, amelyek kapcsolódnak az intézményhez, hozzájárultak annak sikeréhez. Így jön majd létre például a Táncra fel!, az Össztánc, a Mindenünk a táncSzabad egy táncra és Let’s Dance című program, amelyeket ebben a formájukban csak egy este láthat majd a közönség.

A sajtótájékoztatón átadásra került az a két szakmai díj, amit a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Ertl Péter a húsz éves évfordulóra szánt és alapított.

Táncszínházért Nagydíjat elsőként a Török Jolán a Táncszínház alapító igazgatója vehette át, a színházért folytatott munka elismeréseként.

Táncszínházért Társulati Díjat a kollégák szavazatai alapján az intézmény három munkatársa Gál Éva értékesítési csoportvezető, Dr. Hamvay Péter üzemeltetési csoportvezető és Homoki László IT-menedzser vehette át.

A Nemzeti Táncszínház vezetése külön figyelmet fordít mindazokra, akik részesei a hazai táncszakmai közösségnek: nekik szerveződik a december 4-re tűzött Táncművészek Bálja.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.