Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Bartók Tavasz

Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

A fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján fellépett a SzentEfrém Férfikar … 

A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán indult a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek amely egyedülálló összművészeti eseménysorozat. Bár a pandémia miatt csak a digitális térben valósulhatott meg, hatalmas figyelem övezte világszerte, és már az első fesztivál programja bizonyította, hogy rendkívüli koprodukciókra, ősbemutatókra, kifejezetten a fesztivál kedvéért létrejövő vadonatúj előadásokra, különleges koncertekre számíthatnak a nézők: ez 2022-ben is a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek védjegye – mondta el a sajtótájékoztatón Káel Csaba a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója december 1-én.

A fesztiválprogram minden évben bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

A programsorozat célja, hogy hazai és európai partnerintézményekkel együttműködve a következő években még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turizmus számára.

Hazai és nemzetközi művészeti élet sztárjai, kivételes formációk, várva várt premierek

A fesztivál keretében láthatja először a hazai közönség Eötvös Péter (fotón) a Berlini Staatsoper felkérésére írt, Sleepless című operáját, Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus és társulata egy legendás Bartók-mű, A csodálatos mandarin feldolgozására készül, a Bartók Tavasz keretében mutatja be rendkívüli térélményt nyújtó, Ima című előadását a Recirquel és Boban Marković zenekara pedig a Székesfehérvári Balett Színházzal közös produkcióval lepi meg a hazai nézőket.

David Fray zongoraművész és a Liszt Ferenc KamarazenekarVárdai Istvánnal és Baráti Kristóffal kiegészülve zseniális Beethoven-műsorral örvendezteti meg a közönséget, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra Bach h-moll miséjével érkezik, míg a világhírű Batsheva Dance Company Ohad Naharin (fotón) három fantasztikus koreográfiáját hozza el Budapestre.

Magyar Állami Népi Együttes húsvét ünnepéhez illeszkedő táncjátéka a különböző felekezetek liturgiájára éppúgy támaszkodik, mint a Kárpát-medence egymástól távol eső vidékeinek ősi, paraszti népszokásaira és énekeire.

A fél évszázada működő, világhírű belga együttes, a Collegium Vocale Gent és alapító karmestere, Philippe Herreweghe a Zeneakadémián ad koncertet a fesztivál keretében.

Julia Fischer (fotón) hegedűművész a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin zenekarával lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára, a 2019-ben az év énekesének választott kontratenor, Anthony Roth Costanzo áriaesttel bűvöli majd el a fesztiválközönséget.

A kortárs jazz egyik legnagyobb hatású alakja, Branford Marsalis kvartettjével tér vissza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, ahol egy új, kifejezetten a Müpa felkérésére született, magyar népzenei ihletésű darabot is hallhat tőle a Bartók Tavasz közönsége. A rockzenei színtér egyik tavaszi szenzációjaként a fesztiválon adja első magyarországi koncertjét a Mark Oliver Everett vezette kultikus amerikai zenekar, az EELS. Bartók alakja-életműve meghatározó szerepet töltött be hazánk legújabb és egyben legnagyobb világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo létrejöttekor is: a sokak által szeretett programsorozat 2022-ben is a Bartók Tavasz részeként várja a közönséget!

Nemcsak az előadó-, de a képzőművészet szerelmeseinek is tartogat kötelező programokat a fesztivál. Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel a Bartók Tavasz részeként nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről a Szépművészeti Múzeumban, április 7-én pedig egy rendkívül aktuális témát érintő nemzetközi tárlattal, a Kényszerű trópusok: Az átmenetiség világállapotai című kiállítással csatlakozik a fesztiválprogramhoz a Ludwig Múzeum.

A most bejelentett fellépőket további világsztárok és produkciók követik majd: 2022-ben ugyanis a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos léptékűvé válik, Budapest mellett több magyar nagyváros, köztük Győr, Debrecen és Miskolc telik meg izgalmasabbnál izgalmasabb eseményekkel a programsorozat keretében, de együtteseik közreműködésével az országos fesztiválprogramhoz csatlakozik többek közt Pécs és Szeged is.

A fesztivál folyamatosan bővülő programjára a jegyek 2021december 1-jétől már kaphatók!

Adventi kalendárium és nyereményjáték

A karácsonyi ünnepi időszakban a fesztivál egy virtuális adventi kalendáriummal és nyereményjátékkal lepi meg a nézőket. December 1-től a Bartók Tavasz hivatalos közösségi oldalán mindennap kinyílik a digitális adventi naptár egy ablaka, amely minden alkalommal egy-egy különleges fesztiválprogramot és az eseményhez kapcsolódó feladványt rejt. Azok, akik az ott található kérdésre helyesen válaszolnak, páros belépőt nyerhetnek maguknak vagy szeretteiknek az adott előadásra: 24 kérdés, 24 x 2 jegy karácsonyig a fesztivál legjobban várt programjaira!

Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek a Müpa szervezésében valósul meg.

További részletek és információk a  www.bartoktavasz.hu  weboldalon találhatók.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.