Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Ösztöndíjak

Zenei ösztöndíjak – Új év, új tehetségek

Idén is támogatják a zene területének géniuszait a Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjak.

A korábbi évekhez hasonlóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 2022-re is meghirdette az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíjakat, melynek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.

Az ösztöndíjak egyfelől fellépésekhez segítik a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújtanak számukra.

A fiatalok három ösztöndíjra is pályázhatnak:

Fischer Annie-ról, a háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoristáról elnevezett ösztöndíj a tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólisták pályakezdéséhez nyújt segítséget. Az ösztöndíj egy éven át 9 fő részére, havi bruttó 200.000,- Ft összegű támogatást jelent. Az ösztöndíjat egy fiatal művész legfeljebb három alkalommal kaphatja meg.

Az 1984-ben létrehozott Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal zeneszerzők és zenetudósok pályakezdését és kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotó tevekénységükhöz. Az ösztöndíj egy éven át havi bruttó 200. 000,- Ft összegű támogatást jelent 6 fő részére. Az ösztöndíjat egy művész legfeljebb három alkalommal nyerheti el.

Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíj célja segíteni a jazz előadóművészek pályakezdését, zenei fejlődését. Az ösztöndíj egy éven át 3 fő részére, havi bruttó 200.000,- Ft összegű támogatást jelent. Az ösztöndíjat egy fiatal művész legfeljebb két alkalommal kaphatja meg.

Fischer Annie zenei-előadóművészeti és a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjak esetében a jelentkezési határidő: 2022. január 31. éjfél.

Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj benyújtásának határideje pedig 2022. február 28. éjfél. A beérkező pályázatokat szakmai kuratórium bírálja el.

A fiatalokat felkaroló állami zenei ösztöndíjak célja az, hogy kihozzák az árnyékból a legtehetségesebbeket és megmutassák őket az egész országnak.

A teljes pályázati felhívás megtalálható a www.filharmonia.hu  oldalon, valamint közvetlenül elérhető a www.alkotomuveszet.hu  weboldalon keresztül.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.