Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Richard Strauss-maraton

Richard Strauss-maraton

Idén is egy megkerülhetetlen zeneszerző-géniusz munkássága kerül a fókuszba a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös zenei maratonján. Ezúttal a német komponista, Richard Strauss alkotásaiból állítottak össze tizenegy koncertet, de kísérőrendezvényekből is válogathatnak az érdeklődők 2022. január 22-én.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa minden évben egy (olykor két) páratlan komponista életművének legfontosabb darabjait felvonultató egynapos fesztiválja az elmúlt közel másfél évtizedben a hazai komolyzenei élet emblematikus ünnepévé nőtte ki magát. A délelőttől – késő estig követő hangversenyeken korábban Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók, Bach, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Bernstein, Debussy és Ravel, valamint Liszt és Berlioz műveit hallhatta a közönség.

2021-ben az ismert körülmények miatt sajnos nem személyesen, hanem a Müpa virtuális hangversenytermében találkozhattak a zenerajongók és a művészek.

Idén viszont újra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és a Fesztivál Színház ad otthont az eseménysorozatnak, ahol Richard Strauss művei hangzanak el. Emellett ifjú zeneakadémista tehetségek mutatkoznak be ingyenes koncerteken az Üvegteremben, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások vetítéseit élvezhetik a nézők.

A programsorozat gazdag kínálattal várja a klasszikus zene iránt érdeklődőket: a MÁV Szimfonikus Zenekar a Kossuth-díjas Várjon Dénessel és Farkas Róbert vezényletével ad családi hangversenyt.

A generációja egyik legizgalmasabb zenészegyéniségeként számon tartott Palojtay János zongorakoncertjén Richard Strauss ritkábban hallható művei csendülnek fel.

A nemzetközi berkekben is nagyra becsült, friss Prima Primissima díjas Takács-Nagy Gábor a Concerto Budapest élén lép színpadra.

Richard Strauss dalaiból ad elő egy csokorra valót Pasztircsák Polina a különleges tehetségű szoprán.

Budapesti Fesztiválzenekar művészeivel pedig kamarakoncertek keretében is találkozhat a közönség.

A napot az eseménysorozat művészeti vezetője, Fischer Iván karmester vezényletével színpadra álló Budapesti Fesztiválzenekar és az ausztrál szoprán, Eleanor Lyons közös hangversenye zárja majd.

A maraton teljes programja:  https://bit.ly/RichardStrauss_maraton  illetve www.bfz.hu/maraton

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.