Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Az én Rembrandtom

Az én Rembrandtom

Mozifilmen tárulnak fel január 20-tól Rembrandt portréinak titkai

Az izgalmas dokumentumfilm páratlan alapossággal tárja fel – műgyűjtők, műkereskedők és művészettörténészek személyes történetein keresztül -, miben rejlik a holland festőóriás munkáinak különlegessége, amely rabul ejti a mai napig a művészetbarátok millióit.

Engem a film is rabul ejtett, jó volt látni azt a lelkesedést ahogyan beszéltek egy-egy festményről. Ott csillogot szemükben a fény, nem csak Rembrandt portréinak tekintetében.

Rembrandt, a meghitt portrék mestere még ma is, több mint 350 évvel a halála után képes megrengeti a műtárgypiacot, művészetbarátok generációi, egész nemzetek vannak oda festményeiért. Az arisztokraták gyönyörködnek műveiben, a szakértők kinyilatkoztatásokat tesznek róluk, a műtárgykereskedők vizslatnak utánuk, a gyűjtők vadásznak rájuk, míg a múzeumok versengenek értük.

Az én Rembrandtom című kivételes dokumentumfilm minden eddiginél mélyebbre ás a Régi Mesterek művészetében, és megkísérli feltárni a festőfejedelmek motivációit.

A film izgalmas történetekkel szegez a vászonhoz, amelyek a Rembrandt festmények iránti megszállottságból fakadnak, nem egyszer drámai, váratlan végkifejlettel.

Szenvedélyes műgyűjtők – a holland Eijk és Rose-Marie De Mol van Otterloo, az amerikai Thomas Kaplan és a skót Buccleuch herceg – vallanak a Rembrandt festményeikhez fűződő szoros kapcsolatukról. A Rijksmuseum és a Louvre nyílt összecsapásának lehetünk tanúi, amikor a francia Eric de Rothschild báró eladásra kínál két Rembrandt portrét. Majd a film végig kíséri Jan Sixet, a holland arisztokrata műkereskedőt, amint nem is egy, hanem rögtön két „új” Rembrandt portré szerzőségét bizonyítja, beteljesítve gyerekkori álmát.

Oeke Hoogendijk, a több díjat is elnyert alkotás rendezőnőjenek új dokumentumfilmje, Az én Rembrandtom január 20-tól érkezik országszerte az art mozikba. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett számos további art moziban, többek között Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Székesfehérváron, Szolnokon és Szombathelyen is bemutatják.

A filmet a Pannonia Entertainment forgalmazásában eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.