Search
kedd 28 november 2023
  • :
  • :

Szerelem első vérig

Újra mozikban a Szerelem első vérig

A nyolcvanas évek egyik legsikeresebb kultfilmje, a Szerelem első vérig digitálisan restaurált formában január 13-tól visszatér a mozikba. Dobray György és Horváth Péter 1986-ban bemutatott alkotását Dés László nagyszerű filmzenéjével, Berencsi Attila – azaz Bery Ari – és Szilágyi Mariann emlékezetes alakításával több, mint egymillió néző látta.

A „magyar Házibuli” szélsőséges érzelmeket és tabutémákat megörökítő tini-melodráma a vagány, durcásképű szaxofonos fiú és egy ártatlan szőke lány első, esetlen és megható szerelmi kapcsolatáról. Az amatőr főszereplőkkel forgatott film sikere még az alkotókat is meglepte.

A Szerelem első vérig valóban meg tudta szólítani a fiatalokat, a tinik úgy érezték, végre valaki nekik, róluk beszél. A filmben felcsendülő dalokat egy egész generáció dúdolta. Főcímdalát Demjén Ferenc énekelte és a dal heteken keresztül vezette a toplistát, az év slágere lett.

Az ismert történet főhősei Fügedi Ferenc, azaz Füge és Ágota, a szegedi iparművészeti középiskola érettségire készülő diákjai. Füge elvált szülők gyereke, festőnek készül és szaxofonozik a kollégium zenekarában. Ágota egyszer talán majd régész lesz, addig is szigorú nagymamája és habókos rendőr nagybátyja rendezi az életét. Füge látszólag mindenütt otthon van, valójában azonban ugyanolyan felületes kapcsolat fűzi a szüleihez, mint a haverjaihoz vagy a szaxofonjához. Egy nap beleszeret Ágotába, és ez megváltoztatja az életét, ám amikor feltűnik a lány régi udvarlója, Füge úgy érzi, vége a világnak. Kétségbeesésében öngyilkosságot kísérel meg, majd elutazik apjához, hogy a tanácsát kérje. Végül egymásra találnak Ágotával, a lány várandós lesz, ám el akarja vetetni a gyermeket…Füge, aki általában csak sodródik az eseményekkel, előbb-utóbb kénytelen felnőttekhez méltó döntéseket hozni és felelősséget vállalni.

A film teljes körű restaurálása a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésében valósult meg.

Január 13-tól látható országszerte a mozikban a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Cinema MOM, a Pólus Mozi, a Corvin Mozi és Sugár Mozi vetíti, emellett országszerte számos art moziban, többek kötött Szegeden, Pécsett, Szombathelyen, Székesfehérváron, Miskolcon, Cegléden, Sárospatakon, Berettyóújfalun, Visegrádon is bemutatják.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.