Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Alice Sara Ott

Sztárvendég a Müpában – Alice Sara Ott – Az élet visszhangjai 

Nem mindennapi sztárvendéggel nyitja meg a 2022-es évet az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat január 27-én, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Alice Sara Ott szólóestje lesz, aki bemutatja a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent új albumát, az „Echoes Of Life”-ot.

Nem ritkaság, hogy egy muzsikus turnén népszerűsíti új lemezét. A japán anyától és német apától származó, világhírű zongoraművésznő, Alice Sara Ott is ezt teszi, amikor a közelmúltban napvilágot látott Echoes Of Life (Az élet visszhangjai) című különleges műsorát szólaltatja meg rendhagyó, összefüggő kompozíció élményét nyújtó, szünet nélküli koncertjén.

Chopin 24 prelűdje Ligeti György és Nino Rota műveivel a különleges multimédiás programban

A lemez gerincét Chopin Huszonnégy prelűdje szolgáltatja, a zongoraművésznő négy-öt tételenként a prelűdök folyamába ékel egy-egy 20-21. századi kompozíciót, gyökeresen eltérő világú szerzőktől, akik között elvont, modern alkotó éppúgy akad, mint a filmzene, az elektronikus könnyűzene vagy a popzene képviselője. Az utolsó Chopin-prelűd után Alice Sara Ott saját darabja, a Mozart-Requiem Lacrimosa tételét idéző Lullaby To Eternity (Bölcsődal az Örökkévalósághoz) zárja a programot. A tolmácsolások megejtően tökéletesek és szuggesztívek, alapélményük egyrészt a korok és stílusok kontrasztja, másrészt az, hogy Chopin tételei közé ékelve a többi mű is költői „prelűddé” változik át.

A zongoraművésznő 2019 februárjában Instagram-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy multiplex sclerosisban szenved. Lemeze a betegséggel vívott harc drámai feladatának lírai feldolgozása: zavarba ejtőn és torokszorítón nyílt vallomás az élet kiszolgáltatottságáról és törékenységéről.

“Echoes Of Life is a personal reflection on the thoughts and moments that influence and change our lives. It also portrays the journey and transformation I took to become the person and artist I see myself as today. In interpreting music from composers who, in their own time, challenged the system and redefined music, I see it as my role as a classical musician to carry this spirit forward by not insisting on reproducing bygone traditions and limitations.” – Alice Sara Ott

Alice Sara Ott fiatal kora ellenére a világ egyik legkeresettebb művésze lett, a legrangosabb zenekarokkal és karmesterekkel lép fel, állandó vendége a leghíresebb koncerttermeknek. A 33 éves művésznő egzotikus szépsége és bája is mindenkit magával ragad. Küldetésének tartja, hogy a klasszikus zenét a világ minden tájára elvigye és mindenkivel megszerettesse: „Fel kell számolnunk azt a tévhitet, hogy a komolyzene valami olyasmi, ami a jómódú és magasan kvalifikált emberek kiváltsága, mert ez nem igaz. Nem kell műveltnek lenned ahhoz, hogy élvezd a klasszikus zenét. A zene hallgatása tesz műveltté.”

2022. január 27. (csütörtök), 19:30 óra 

Müpa Budapest, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem „MVM Koncertek – A Zongora” Alice Sara Ott zongoraestje

Műsor

Francesco Tristano: in the beginning was, Chopin: 24 Preludes Op. 28 (1-2-3-4.),

Ligeti György: Musica Ricercata (I. Sostenuto, Misurato, Prestissimo),

Chopin: 24 Preludes (5-6-7-8-9.), Nino Rota: Valse lento molto cantabile,

Chopin: 24 Preludes (10-11-12-13-14-15),

Chilly Gonzales: Prelude in C Sharp Major, Chopin: 24 Preludes (16-17-18),

Tōru Takemitsu: Litany (In Memory of Michael Vyner) I. Adagio,

Chopin: 24 Preludes (19-20.), Arvo Pärt: Für Alina,

Chopin: 24 Preludes (21-22-23-24.)

Alice Sara Ott: Lullaby of Eternity, (based on Mozart: Requiem in D minor, K. 626: Lacrimosa)

Jegyárak: 3.000 – 4.000 – 6.000 – 8.000 – 10.000 – 12.000 Ft.

Jegyvásárlás: a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztárában, valamint a www.azongora.hu honlapon.

Rendező: Jakobi Koncert Kft.  „Az MVM Koncertek – A Zongora” -sorozat Kovács Gergely estjével folytatódik február 4-én a Zeneakadémia Nagytermében, majd Bogányi Gergely szólóestjére kerül sor február 22-én a Müpában. 

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.