Search
vasárnap 14 április 2024
  • :
  • :

Pasolini filmek

Pasolini filmek – Az Élet trilógiája plusz egy ráadás

Pasolini születésének 100. évfordulójára emlékezünk 2022. március 5-én. Ez alkalomból a Pannónia Szórakoztató Kft. cégcsoport által üzemeltetett Cinema MOM ünnepi retrospektív vetítéssorozatot rendez a Budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésével.

Ki is volt ez a XX. századi, meg nem értett zseni? Tanár, költő, esztéta, aki csak harminckilenc évesen kezdett filmezni. Saját személyes kérdéseit szublimálta, így kerek, gazdag, sokoldalú hagyaték maradt ránk. Sokan máig nem értik művészetét, szarkazmusát.

Pier Paolo Pasolini 1970 és 1974 között forgatott három filmjének Dekameron, Canterbury mesék, Az Ezeregyéjszaka virágai összefoglaló címe: az Élet trilógiája. Mindhárom alkotás a középkorban keletkezett klasszikus mese- és novellagyűjteményeken alapul. Az olasz cenzúra a Dekameront és a Canterbury meséket egy időre be is tiltotta. A trilógia zenei konzultánsa Ennio Morricone volt. A filmek erőteljes atmoszférája jelentős részben az autentikus forgatási helyszíneknek és a zömmel amatőr szereplőknek köszönhető.

A Giovanni Boccaccio közismert novellagyűjteménye alapján készült, 1971-ben bemutatott olasz–francia–NSZK koprodukció, a Dekameron az 1971-es nyugat-berlini filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat (a zsűri különdíja) kapott.

Geoffrey Chaucer töredékesen elkészült, részben verses mesegyűjteménye alapján forgatott, 1972-ben bemutatott olasz–francia koprodukció, a Canterbury mesék az 1972-es nyugat-berlini filmfesztiválon Arany Medve-díjat (a fesztivál nagydíja) kapott.

A közismert arab gyűjtemény, Az ezeregyéjszaka meséi alapján készült, hasonló című, 1974-ben bemutatott olasz–francia játékfilm az 1974-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját.

Mindhárom filmnek tehát fontos, elismert, a mai napig irodalmi kánonunkba sorolt mű az alapja. Míg az első kettő alapvetően a görög–judeo–keresztény kultúrkörhez köthető; a harmadik részben ind, perzsa, ókori mezopotámiai, zsidó, óegyiptomi, döntően azonban az arab hitvilágba és motívumkincsbe ágyazott.

Érdekesség, hogy Pasolini maga játssza a Canterbury mesékben Chaucer-t, illetve Giottót. A Dekameronban mindennapi bűneink mibenlétéről, bűntudatunk eredetéről gondolkodik el a neves rendező. Az utolsó alkotása a Salò, avagy Szodoma 120 napja egy „antitrilógia” első fejezeteként készült.

Pasolini filmek a Cinema MOM-ban március 5-től egy hónapig látható

március 5- től egy hétig: (Pasolini 100.): 19:00 Salò, avagy Szodoma 120 napja

március 10–től egy hétig: 18:30 Salò, avagy Szodoma 120 napja

március 17-től egy hétig: 18:30 Az ezeregyéjszaka virágai

március 24-től egy hétig: 18:30 Canterbury mesék

március 31-től egy hétig: 18:30 Dekameron

A vetítéssorozat előadásaira a Cinema MOM oldalán lehet jegyet foglalni: https://cinemamom.hu/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.