Search
vasárnap 21 április 2024
  • :
  • :

Év Gyógyszerésze & Kedvenc Patikám

Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázat

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége tizenkettedik alkalommal hirdette meg az Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatot március 8-án a Marriott Hotelben. A kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban és a gyógyszerfejlesztésben egyaránt.

A sajtótájékoztatón részt vettek: Prof. Dr. Szökő Éva – Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke, Prof. Dr. Csóka Ildikó – Tanszékvezető egyetemi tanár, Dr. Mikola Bálint – Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke, Dr. Hodossy Lajos – Roche Magyarország Kft. képviselője, Torjai Gábor – Nero Solution Kft. ügyvezető igazgatója. Dr. Samu Antal – Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának alapító elnöke külföldi útja, Prof. Dr. Halmos Gábor – Egyetemi Tanár –- halaszthatatlan egyetemi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a kampány indítón.

Torjai Gábor köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alapító elnökének, Mikola Bálintnak …

Dr. Mikola Bálint elmondta, a szervezők célja változatlan: szeretnék a gyógyszerellátás különböző területein dolgozó, többnyire fiatalokat megszólítani, akik nagyon elkötelezettek a betegellátás területén, de nem kapnak pódiumot, és egy kicsit őket is a vérkeringésbe bejuttatni. Eddig közel 200 olyan gyógyszerészt sikerült látótérbe hozni, akik kiváló tevékenységet folytatnak a szakterületükön akár a közvetlen lakossági gyógyszerellátás, oktatás, ipari gyógyszerészet vagy kórházi/klinikai gyógyszerészet terén.

Bővültek az idei témakörök. A „Gyógyszerészi szolgáltatások bővítési lehetőségei” téma azért merült fel, mert a pandémiás időszak bebizonyította, hogy milyen nagy szűkség van a gyógyszerészeti ellátásra. A patikai látogatások száma a járványidőszak alatt kétszeresére ugrott a covid időszak előttihez képest. A háziorvosok legalább 1%ban 1 féle gyógyszert írnak a betegeiknek, és 43%-ban legalább 4-et. A beteg ebből kifolyólag jelenleg úgy jön el a patikába, hogy rászorul a gyógyszeralkalmazás magyarázatára.

Évek óta felmerül, hogy a vakcinációba hogyan tudnának részt venni a gyógyszerészek is, hiszen ez a világ több országában, például Európában is, 17 országban már bevett szokás. Ahogy lehetőségük lesz, az igényeiket elő fogják terjeszteni, hogy ezeket a szolgáltatásokat a patikákba lehessen telepíteni, és praxis közösségeket építeni, amelynek a gyógyszerész is a tagja.

Dr. Hodossy Lajos a Roche Magyarország Kft. képviselőjétől megtudtuk, miért szívügye ez a pályázat …

 Dr. Hodossy Lajos elmondta, hisz abban, hogy akkor tesszük a legjobbat a betegekkel, ha személyre szabottá tesszük a gyógyításukat. A Roche Magyarországnak ez a vízió már régóta a szeme előtt van. A gyógyszerészi gondozás arról szól, ha egy beteg belép a patikába és szakmai segítséget kér, ez a segítség legyen minél inkább az ő igényeire szabva. Tisztában van vele, ez egy szemléletmód váltást igényel, ezért eldöntötték, hosszú évekig fogják támogatni ezt a pályázatot.

Dr. Szökő Éva a Magyar Gyógyszerész Tudományi Társaság elnöke a gyógyszerészek munkájáról beszélt 

 Dr. Szökő Éva elmondta, 2021 szeptember 25-én a Gyógyszerészek Világnapjához kapcsolódóan próbálták megtudni a kollégáktól, hogyan élték meg a pandémia különböző hullámait, és nagyon jól nyomon követhető volt, hogy míg kezdetben a gyógyszerellátás biztosítása jelentett problémát, a későbbiekben a betegek edukációja a vakcinákkal és tesztekkel kapcsolatban okozott kihívást. A beszámolókból az is kitűnt, jelentős kreativitást igényelt a szakma részéről, hogyan tudják megoldani ezeket a feladatokat.

A lakosság értékelte a gyógyszerészek munkáját, mert folyamatosan elérhetőek voltak az orvosokkal ellentétben. Hiteles tájékoztatást tudtak nyújtani, ehhez megpróbáltak a lehető legtöbb szakmai háttér anyagot megadni nekik. Most az az időszak következik, amikor a tanulságokat le lehet vonni.

Majd hozzátette, az összes kolléga azt emeli ki leginkább, hogy az együttműködés fontossága rendkívül felértékelődött. Ehhez kapcsolódik szorosan az egyik idei Év Gyógyszerésze pályázati témakör a „Lakossági gyógyszerellátás –mire tanított a COVID?”.

Prof. Dr. Csóka Ildikó a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető oktatója bemutatta milyen a Hétcsillagos gyógyszerész …

A szakmai zsűri új tagja Prof. Dr. Csóka Ildikó bemutatkozásként elmondta, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető oktatója, mellette kutató munkát is végez, és több mint 100 hallgatóval van szerencséje találkozni rendszeresen, és mentori kapcsolatot ápolni velük.

Az általa felvetett témakör a „Hétcsillagos gyógyszerész” címet viseli. Meggyőződése, hogy az emberi kapcsolatok fontossága, az egészségügyi szolgáltatók/intézmények betegrelációban illetve egészségügyben együtt dolgozó emberek egymás közötti kommunikációja meghatározó abban, hogy a beteg számára a legjobban célzott, egyénre szabott terápiát adhassanak.

A „Hétcsillagos gyógyszerész” koncepciót 25 éve hozta létre a WHO 1997- ben, a Szegedi Tudományegyetem kötelező szinten tartó továbbképzése is ezt a címet viseli. A hét csillag megmutatja a gyógyszerészi hivatásnak azt a sokoldalúságát, és komplexitását ami miatt a gyógyszerészi hivatás olyan gyönyörű, és sokoldalú.

Ezek a képességek: gondoskodó/gondozó, vezető/véleményformáló, oktató, élethosszig tanuló, döntéshozó, kommunikátor, és menedzser.

Mint mondta, azt szeretné, ha ezzel a pályázattal megmutathatnák a legutolsó kis faluból is azokat a gyógyszerészeket, akik ezekben a funkciókban egyszerre működnek, és észre sem vesszük őket. Majd hozzátette, hiszen tudjuk, az igazán fontos embereknek a hiányát érezzük, nem a jelenlétét.

Torjai Gábor a Nero Solution Kft. ügyvezetője bejelentette, figyelemmel a pályamunkák magas színvonalára, és a szakmai érdeklődésre a Bíráló Bizottság úgy döntött, hogy önálló, időtálló, nyomtatott gyűjteményes kiadvány formájában is meg kívánja jelentetni a díjazásban részesített gyógyszerészek szakmai tevékenységét, az eltelt időszak során keletkezett új tapasztalatok és eredmények aktualizálásával kiegészítve. A zsűri tagjai az eddigi évek pályamunkái alapján felkérték a korábban díjazott gyógyszerészeket a részvételre. A kiadvány mindenki számára elérhető lesz nyomtatott és e[1]book formátumban is. Ezzel is további inspirációkat kívánnak adni a gyógyszerészek magas színvonalon végzett munkájához.

Már a kezdetekkor felmerült az igény, hogy a díjnak legyen egy lakossági ága is, így jött létre a Kedvenc Patikám díj, amely a lakossággal közvetlen kapcsolatban álló, azt kiszolgáló kollektíva munkáját ismeri el. Így válik teljesé 2022-ben a program, melynek részei:

Év Gyógyszerésze szakmai díj

Kedvenc Patikám közönség díj

Év Gyógyszerésze (szakmai) Szeminárium

Értékek a gyógyszerészetben – Év Gyógyszerésze pályázati gyűjtemény

Szavazni a https://www.evgyogyszeresze.hu és a https://www.kedvencpatikam.hu  oldalakon lehet, ahol meg kell jelölni azt a gyógyszerészt, vagy patikát, akik a közönség szerint méltóak lehetnek az Év Gyógyszerésze vagy Kedvenc Patikám megtisztelő cím elnyerésére. A szavazatok beérkezésének határideje az Év Gyógyszerésze pályázatra 2022. május 30. és a Kedvenc Patikámra 2022. szeptember 30. A díjátadásra a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének XXXII. kongresszusán kerül sor.

A Kampány legfontosabb célja az „Év Gyógyszerésze” és „Kedvenc Patikám” díjat és kitüntető címet elnyerő gyógyszerészeknek országos nyilvánosságot és szakmai rangot adni munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.