Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

Magyar Kultúra Lovagja – dr. Hoppál Péter Államtitkár köszöntője

XX. Magyar Kultúra Napja Gála – Magyar Kultúra Lovagjai és az Örökség Serlegek címek átadása


Védnöki köszöntőt mondott dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Elmondta, a kultúra ápolása legfőképpen a közösségekre hárul. “Nagyon nagy feladata van a civil köröknek, szerte a Kárpát-medencében és a diaszpóra magyarságának köreiben, amelyek életben tartják a kultúra műhelyeit, közösségeit – mondta az államtitkár. A műveltség és a kultúrához való hozzáférés nem születési jog, az állami szereplőknek azonban az a dolga, hogy mindenki számára lehetőséget biztosítsanak rá. Ezt a feladatot komolyan is veszik és megköszönte mindenkinek, aki a magyar kultúra lovagjaként a közösségeket erősíti régiójában, és az általános műveltség fenntartásán dolgozik iskolákban, művelődési házakban, színházakban, közgyűjteményekben, levéltárakban, könyvtárakban. Ők a kultúra mindennapi hősei, általuk leszünk egy nemzeti közösséggé és általuk mondhatjuk el, hogy a magyar kultúra megtart bennünket, a 21. század kihívásai idején is. Irányt mutat önazonosságban, identitásban és a jövő útkereséseiben.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület 20. alkalommal megrendezett Magyar Kultúra Napja Gáláján – a budapesti Stefánia Palotában – átadták az Egyetemes Kultúra Lovagja és Magyar Kultúra Lovagjai címet, továbbá a Magyar Kulturális Örökség Ápolásáért az Örökség Serlegeket.

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását 1998-ban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány (FKA) kezdeményezte a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. Az elismerés egyben a köszönet jele a magyar kultúrát támogató hazai és külföldi művészetbarátoknak, szponzoroknak, mecénásoknak, politikusoknak. A díjakat önkormányzatok, társadalmi szervezetek jelölése, valamint az alapítvány tanácsadó testületének javaslata alapján ítélik oda.

Ünnepélyes keretek között, a Szent Korona másának a bevonulása, valamint a Himnusz eléneklését követően Nick Ferenc, a FKA kuratórium elnöke nyitotta meg a jubileumi gálát.

Nick Ferenc mkl, Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratórium elnök megnyitó szavai után a kultúra Lovagja címek adományozására került sor. A lovaggá ütést követően kiosztották az “Örökség serleg” elismerést, melyet a magyar és az egyetemes kulturális örökséget példamutatóan ápoló ifjúsági közösségek számára ítélnek oda. Az idén egy – egy kárpátaljai, partiumi és anyaországi ifjúsági közösség részesült Örökség serleg elismerésben. Aminek külön örültem, hogy Dévai Nagy Kamilla Zenedéjét is elismerték, aki már réges-régen megérdemelte volna, hogy észrevegyék azt az áldozatos munkát (szó szerint áldozatos, mert a saját vagyonát, ami egy kocsit és házat jelent, azaz mindenét, a zenét szerető és tanulni akaró gyerekek tanítására fordította) amit több évtizede önzetlenül végez. És ha megkérdezik tőle miért? Egyszerű a válasza – szeretetből!

Magyar Kultúra Lovagjai: Szlama László, Dabas tanító és Tálas Ernő Budapest énekművész. Duray Miklós (Pozsony, Szlovákia) politikus, író és egyetemi tanár. Gyönyörű Zsigmond (Sáránd) vőfély, előadóművész. Ignácz Mária (Szürte, Ukrajna – Kárpátalja) Jagadics Péter (Szombathely) nyá. Alezredes. Jámborné Benkei Ildikó (Szentendre) újságíró. Kiss Törék Ildikó (Nagyvárad) színművész. Varga Vilmos (Nagyvárad) színművész. Kocsán István (Sárszentmihály) nyá. Alezredes. Kodály Zoltánné Péczely Sarolta (Budapest) énekművész. Korpás István (Szatmárcseke) Ács. Miska János (Budapest) könyvtáros. Molnár V. József (Budapest) nyomdász. Németh Nyiba Sándor (Budapest) költő, zeneszerző, riporter, edző. Dr. Papp Lajos (Budapest) orvos. Sipos Mihály (Zsombó) nyugdíjas őstermelő. Dr. Szabó Géza (Szekszárd) régész, történész. Szalai László (Fehérgyarmat) református lelkész. Szarka Tamás (Galánta, Szlovákia) előadóművész, zeneszerző, költő. Posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja: Vitéz József nyá. Főhadnagy. Az elismerést átvette: unokája, Nagyné Vitéz Andrea.

Majd az újonnan avatott Magyar Kultúra Lovagok Duray Miklós és Dr. Papp Lajos szívsebész – köszöntője után, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány együttműködést írt alá a Szent István Egyetem (Gödöllő) rektorával Dr. Tőzsér Jánossal, aki bemutatta az egyetemi képzéseket, és az együttműködési lehetőségeket is. Egyben örömét fejezte ki az együttműködés lehetőségének, mert mint mondta, nagy szükség van az összefogásra.

A gála díszvendége Kárpátalja volt, amelyet a Tisza forrásvidékéről érkező Havasigyopár Néptánc együttes és a téglási Rózsa Népdal együttes képviselt. A rendezvényen részt vett Ukrajna megbízott Nagykövete is, aki felszólalásában megköszönte a segítséget, amelyet Kárpátalja kapott a magyar kormánytól és megköszönte a Falvak Kultúrájáért Alapítványnak, hogy egy – egy kárpátaljai ifjúsági közösség részesült Örökség serleg elismerésben.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.