Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Ormánság – Bőköz Fesztivál

Ormánság – Bőköz Fesztivál – 2016. szeptember 23-24-25. 


1bokoz1

A szeptember 23-25. között hagyományőrző és -teremtő fesztivált rendeznek Ormánság három kis településén Kémes, Szaporca, Tésenfa községekben (885 lakos összesen) és a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpontjában. A három falu 23 helyszínén 60 eseményre kerül sor, közel 300 közreműködővel.

Márta István fesztiváligazgató elmondta bevezetőjében, hogy Magyarország gazdaságilag egyik legszegényebb, de értékeiben egyik leggazdagabb tájegységében rendezik ezt különleges fesztivált a kelet-ormánsági „Bőköz” kisrégióban, 280 kilométerre a fővárostól, melyet ebben az évben alapkőletételi szándékkal rendeznek meg.

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a szeptember 7-i sajtótájékoztatón elmondta, miért fontos egy ilyen fesztivál, majd bemutatta az első alkalommal megrendezendő Ormánság-Bőköz Fesztivált – a fesztivál a közösségépítést és nyitást, a kulturális- és öko-turizmus fejlesztését tűzi ki célul, miközben lehetőséget teremt arra, hogy a helyi lakosság maradandó élményhez jusson.

Szolykóné Pfeifer Gabriella, Kémes polgármestere, Pál Csaba, Szaporca polgármestere, Hideg József, Tésenfa polgármestere községeik értékeit sorolták …

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója az Ős-Dráva Látogatóközpontban kistelepülések kultúrájával és fesztiváléletével kapcsolatos konferenciájáról beszélt és arról lehetőség nyílik kenuzni a Fekete vízen és a Dráván is.

A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója véleményét is megismerhettük a most induló Fesztiválról.

Márta István fesztiváligazgató részletesen bemutatta a Fesztivál programját: fellép – többek között – Pál István Szalonna és Bandája, Szirtes Edina Mókus, a Hagyományok Háza, a Filharmónia Magyarország, Varnus Xavér, Boros Misi, Hobo, Sipos Mihály, a Pécsi Balett, a Kaposvári Egyetem Színművészeti Kara, a Tanac és a Forrás táncegyüttesek, Szőke András, David Yengibarian. A 12 kiállításon a Janus Pannonius Múzeum régészeti és néprajzi anyagai mellett fontos szerepet kapnak a helyi értékeket bemutató anyagok is. A fesztivál küldetésének tekinti a szaporcai 1888-as Angster orgona felújítására kezdeményezett gyűjtés támogatását is.

Bozsits József – a „Cifra Filmszínház-Pajta és Zug” az Ormánságot bemutató régi és újabb dokumentum- és játékfilmeknek illetve különböző kiállításoknak, alternatív programoknak ad otthont.

A fesztivált követő napon megnyílnak a falvak képzeletbeli határai: közel 100 helyi kisiskolás utazik a Nemzeti Színházba, ahol körbevezetést és előadást tartanak részükre.

Szőke András és Hoffner Tibor- Pannon Térség Ifjúsági Értékőr Hálózat vezetője is szót kaptak.

Az Ormánság-Bőköz Fesztivál hangulatából ízelítőt adott Ferenczi György – Hagyományok Háza és Gryllus Vilmos. Bogdán Viktória és Egervári Bence gyönyörűen énekeltek. Moderátor: Kőhalmi Andrea volt.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.