Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

49. Kékszalag

49. Kékszalag Erste World – Balatonfüred – Kiélezett verseny volt a 49. Kékszalagon


Idén 526 hajó nevezett a tókerülő versenyre, köztük 15 katamarán. A versenyt Litkey Farkas Festipay nevű katamaránja nyerte 10 óra 05 perc 17 másodperces idővel.

1LitkeyjoAz elmúlt évek legkiélezettebb küzdelme várható az abszolút győzelemért – tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Mint mondták, évek óta nem volt ennyi esélyes hajó. A legjobb, leggyorsabb magyar katamaránok mellé megérkezett a svájci Safram csapat, a 2015-ös győztes, illetve vízre szállt a tavalyi verseny előtti viharban megsérült, ám azóta felújított új kétárbócos Pauger Evergreen, a Fifty Fifty 47 lábas, továbbfejlesztett változata is. Indul a rekordtartó Fifty Fifty, a címvédő, tizenkétszeres győztes Litkey Farkas és csapata, a három magyar Extreme 40-es, a foilos GC32-es RSM DTM, és Black Jack, amelyet a 2012-ben Kékszalagot nyert német katamarános sztár Roland Gaebler kormányoz.

A fotón balra a győztes Litkey Farkas Roland Gaeblerrel beszélget.

1PantlikajoLegendák és karbon hajók, ez a 2017-es év mottója, hiszen a tradicionális jachtok, melyeket kiváló magyar hajóépítők varázsoltak újjá és a legújabb fejlesztések együtt jelenítik meg a magyar vitorlázást – hallottuk Holczhauser Andrástól a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkárától. Kállay András az Erste Prémium, World és Private Banking igazgatója azt mondta, hogy nagy örömmel álltak a Kékszalag mellé idén, másodszor is, mert ugyanazok az értékek jelennek meg az Erste Worldben, mint magában a versenyben.
A verseny távja az 1934-ben megrendezett első Kékszalag óta változatlan. A hajók Balatonfüredről Balatonkenese irányába vitorláznak. A Kenese előtt elhelyezett pályajelet megkerülve Siófok a következő állomás. Innen – a Tihanyi-szoroson át – egészen Keszthelyig vezet az útjuk, ahonnan visszatérnek Balatonfüredre. Ezt a légvonalban mintegy 155 kilométeres távolságot eddig a Fifty-fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű vitorlás tette meg leggyorsabban.

1VitorlasA hagyományos egytestű hajók legjobbjait külön díjazzák, amelyek között olyan gyöngyszemek találhatók, mint a három, az elmúlt tizenöt évben felújított 75-ös cirkáló: a Sirocco, a Nemere II. és a Lillafüred, valamint a Kékszalagra ismét vízre kerülő Hungária, amely 1928-ban az olimpián képviselte Magyarországot.

És július 6-án reggel elrajtolt a 49. Kékszalag, Európa leghosszabb távú tókerülő versenye! A rajt a hagyományoknak megfelelően, a balatonfüredi hajóállomás elől indult, fantasztikus látványt nyújtva a nézőknek. A verseny túlnyomórészt gyenge szélben zajlott, s a célba nem érő hajók többsége azért adta fel a küzdelmet, mert nem látott reményt arra, hogy 48 órán belül célba érjen. Történt néhány technikai hiba is, egy hajó a déli parton zátonyra futott, s csak a motor használatával tudott lejönni a homokpadról, egy másik hajónak a rajtnál történt ütközés nyomán kitört az árboca. Egy hajót pedig éppen emiatt az ütközés miatt kizártak a versenyből.

A Keszthelyi-öböl bejáratánál a Festipay az északról érkező kissé erősebb szélben faképnél hagyta a többieket és délután három órakor mintegy 15 perc előnnyel fordult Keszthelynél. A Balatonfüredre visszafelé vezető vitorlázás során azonban a különbség egyre apadt a második helyezett, Józsa Márton vezette Fifty-Fiftyvel szemben.
Ám Tihanyi-szorostól a Festipay ismét növelni tudta előnyét, és a két hajó „párosversenyét” megnyerve 19 óra 05 perc 17 másodperckor ért célba. Ezzel azonban rögtön nem dőlt el az első hely sorsa, mert a Fifty-Fifty jelezte, hogy óvást kíván beadni. Az óvást az óvási bizottság azonban végül elutasította, így érvényben maradt a pályán elért eredmény. Az Opel Fifty-Fifty sportszerűen elismerte, hogy egy később megtekintett filmfelvétel igazolta óvásuk alaptalanságát, és gratuláltak a Festipay győzelméhez. Litkey Farkas ezzel a tizenharmadik Kékszalag-győzelmét aratta.

A befutás sorrendjében második az Opel Fifty-Fifty Józsa Márton kormányzásával, harmadik pedig a Black Jack nevű katamarán, fedélzeten a Roland Gaebler sokszoros katamarán világbajnokkal. Negyedikként az Eurovit nevű hajó (Váradi Szabó János), ötödikként pedig a svájci Safram csapata futott be.

Július 8-án reggel kilenc órakor ért véget hivatalosan a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj. Az 526 nevezett hajóból 395 ért érvényesen célba, az utolsó hajó pénteken 23.59 perckor. A versenyt Litkey Farkas Festipay nevű katamaránja nyerte 10 óra 05 perc 17 másodperces idővel.

Az eredményhirdetés a balatonfüredi Gyógy téren volt, ahová a szervezők minden érdeklődőt és szurkolót szeretettel vártak. Az eseménysorozatot a díjkiosztó után hagyományos utcabál zárta.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.