Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Magyar Ízek Utcája

Tizedik alkalommal nyílik meg a Magyar Ízek Utcája

Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját – tudtuk meg az augusztus 6-i sajtótájékoztatón.

Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője bejelentette, hogy idén a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. Lesz egyebek mellett puliszka Pusztinából, öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle az Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról. Mindemellett azokra is gondoltak, akik a könnyebb ízeket kedvelik.

A Magyar Ízek Utcájában megkóstolható Magyarország tortája, a Magyarország cukormentes tortája és a Szent István-napi kenyér is.

MagyarCim

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője elmondta, hogy az idén tizenharmadik alkalommal meghirdetett versenyben 31 tortából választották ki a döntősöket, majd azt követően a nyertest – nem volt könnyű dolguk!

Tóth Norbert cukrászmester Boldogasszony csipkéje nevű tortája lett a Magyarország tortája. A cukrászmestertől megtudtuk, hogy a tortája minden rétegében megtalálható a málna, amelyet azért választott, mert azt sokan szeretik és jól lehet hozzá párosítani az ízeket.

A Magyarország cukormentes tortája versenyt a szegedi A Cappella cukrászda Kicsi Gesztenyéje nyerte, amely szeletenként 204 kalóriát tartalmaz – tudtuk meg Erős Antóniától, aki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója. Azt is elmondta, annyira erős volt a mezőny, hogy bármelyik benevezett torta megnyerhette volna a versenyt. Majd bejelentette, hogy a háromnapos rendezvényen idén is ingyenes vércukorméréssel várják a látogatókat.

A kenyér a magyarok számára ősidők óta egyet jelent az élettel. A kenyér szeretete szinte belénk égett, így az évente megújuló Szent István napi kenyerünk bemutatására nem is találhatnánk jobb helyet, mint a Magyar Ízek Utcáját – mondta Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke.

Megtudtuk, hogy a Magyar Pékszövetség 2019-es kenyérversenyére csaknem félszáz nevezés érkezett 3 kategóriában.

A nyertesek: Királybúzás kenyér – a legjobb innováció, Beregi rozskenyér és a Szerencse Tarsoly – az év kenyere

A Pedró Pékség Szerencse Tarsoly kenyere lett a 2019-es év Szent István napi kenyér.

KenyerA Pedró Pékség fejlesztése búzalisztből, durumliszttel készülő, különleges formájú, ropogós, kézműves búzakenyér. Mivel a durumbúzában lévő keményítő lassabban szívódik fel, lassabban emeli a vércukorszintet, így beilleszhető a cukorbetegek étrendjébe is. De kiválóan illeszkedik a sportolók étrendjébe is, mivel kiemelkedően magas a fehérjetartalma. A kézműves, hagyományos kovászolási eljárással készülő termék hozzáadott préselt élesztőt (Saccharomyces cerevisiae) nem tartalmaz, így az élesztőre kis mértékben érzékenyek számára is ajánlott a fogyasztása.

Nem mindig egyezik a véleményem a zsűrivel, de ez a kenyér garantáltan finom, a sajtótájékoztatón megkóstoltam!

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.