Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

A Zongora – MVM KONCERTEK

Bogányi Gergely zongoraestje a Müpában – 2020. február 12-én (19.30 óra) Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben

A zongoraművészt jól ismeri a hazai közönség. Idei szólóestjének különlegessége, hogy a saját maga által fejlesztett zongorán fog játszani. Gondosan összekomponált műsorát három zeneszerzőnek szenteli: a francia zenei impresszionizmus atyjának, Debussynek, valamint Schumannak és Liszt Ferencnek.

Boganyi

A koncert első felében három Debussy mű csendül fel, ezt követi Liszt két keringője, a Mefisztó és a Faust. Lisztet intenzíven foglalkoztatta Goethe Faust című alkotása, nem hiába komponált több zeneművet, köztük egy szimfóniát is erre a témára. Sokak szerint ugyanakkor Mefisztó alakja, az emberben lévő gonosz, rossz megtestesítője volt az, ami igazán megragadta a komponistát. Kortársai ezért is emlegették „abbénak öltözött Mefisztóként” az öreg zeneszerzőt.

A szünet után Schumann C-dúr fantáziáját hallhatja közönség, melyet fiatalon írt 1836-ban, és melyről Csáth Géza a következőket írta: „A tavasznak, az ifjúságnak, az életkedvnek felséges tomboló himnusza ez. Erő, bátorság, ellágyulás, szerelem: mindaz, ami egy fiatal férfi kedélyét foglalkoztatja”.

Műsor: Debussy: Arabesque, no. 1, Fények a vízen (Reflets dans l’eau), A boldog sziget (L’isle joyeuse), Liszt: Mefisztó-keringő, Faust-keringő *** Schumann: C-dúr fantázia, op. 17

Rost Andrea – Vigh Andrea – Kelemen Barnabás

Kihagyhatatlan kuriózumnak ígérkezik a március 2-án (19.30 óra) Zeneakadémia Nagytermében megrendezésre kerülő koncert minden komolyzenét kedvelő számára.

Vigh

Három művész Rost Andrea (szoprán), Vigh Andrea (hárfa) és Kelemen Barnabás (hegedű) különleges találkozásának lehet a fültanúja. A hangversenyen többségében ritkán hallott művek kerülnek előadásra egészen különleges zenei párosításokban.

Rögtön a koncert elején Spohr egyik hegedűre és hárfára komponált szonátáját hallhatjuk. Ezt követi Saint-Saëns szóló hárfára komponált fantáziája, majd egy újabb hegedű-hárfa duó következik.

A koncertet Rost Andrea és Vigh Andrea duója zárja Händel, Fauré és Ravel művekkel. A két “hangszer”, a több mint 5000 éves múltra visszatekintő hárfa és az emberiséggel egyidős énekhang nem mindennapi találkozása különleges élményt ígér a hangversenyre ellátogató közönségnek.

Műsor:  Spohr: Szonáta hegedűre és hárfára, WoO 23, Saint-Saëns: Fantázia szóló hárfára, op. 95, Fantázia hegedűre és hárfára, op. 124, Händel: Lascia ch’io pianga, Ombra mai fu, Fauré: En Prière, Adieu, Fauré: Impromptu, op. 86, Ravel: Öt népszerű görög dallam.

A Zongora-sorozat folytatódik a Bartók Emlékházban március 3-án  a friss Junior Prima Díjas Csőke Flóra gordonkaestjével, majd március 11-én Alekszej Vologyin zongoraestjére kerül sor a Müpában és március 18-án a Zeneakadémián Várjon Dénes koncertjével. 

Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában, a www.azongora.hu oldalon vagy a www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.