Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

PREGA 2020

PREGA Konferencia és Kiállítás 20203-Prega-paradicsom

Az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), és az Agroinform.hu 2020. február 18-19-én sorra kerülő PREGA Konferenciához kapcsolódóan, február 10-én meghívták az újságírókat az innovatív, digitális megoldások sorát alkalmazó Veresi Paradicsom Kft. veresegyházi telephelyére.

A rendezvényen részt vett Dr. Tuzson Bence a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Éder Tamás a NAK Élelmiszeriparért felelős országos alelnöke, Holán Balázs a NAK Innovációs Irodájának vezetője, Bolyki Bence a PREGA Konferencia szervezője, Márkus Zsolt a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezető igazgatója, és Parti András a magyar mountain bike versenyzője, olimpikon, a rendezvény nagykövete.

Dr. Tuzson Bence a köszöntőjében elmondta, hogy a város élen jár az innovációban, hiszen a település határában olyan üvegházi paradicsomtermesztés folyik, ami világszínvonalú, technológiai alapú és Magyarország jövőjét szolgálja. 2Prega-ultetveny

Mint mondta, Veresegyház a jövő városa, hiszen az ilyen alacsony átlag életkorú fiatal városok mutatják az utat a jövő irányába. Az innovatív mezőgazdasági vállalkozások megismertetése a mai fiatalokat is arra ösztönözheti, hogy kedvet kapjanak a gazdálkodáshoz. A kormány célja, hogy kiváló minőségű, egészséges és biztonságos magyar élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára.

A Veresi Paradicsom Kft.-nek köszönhetően már akár télen is elérhető a friss, érett magyar paradicsom a piacon a sokszor vegyszerekkel kezelt külföldi helyett. Az itt dolgozó emberek 90 százaléka környékbeli, így a munkahelyteremtés és a térségre gyakorolt gazdaságélénkítő hatás által erősödnek a helyi családok is.

Feldman Zsolt a rendezvényen arról beszélt, hogy a versenyképes mezőgazdasághoz elengedhetetlen a precíziós gazdálkodás. Ahhoz, hogy a 21. század magyar mezőgazdasága versenyképes maradjon, minden termelőnek meg kell kezdenie az átállást a digitális, precíziós gazdálkodásra. A hatodik alkalommal megtartandó Prega segít megújítani Magyarország mezőgazdaságát. A világ többi részén működő agrárvállalkozások digitális átalakulása gőzerővel zajlik, jelentősen átalakítva az agrárium technológiai és gazdasági folyamatait, nekünk pedig kötelességünk felhívni a gazdálkodóink figyelmét arra, hogy a versenytársaik rohamléptekkel erősítik ezekkel versenyképességüket. Be kell mutatnunk, hogy egy magyar termelő gazdaságának átalakítása nem kell, hogy feltétlen nagy és költséges eszközök beszerzését, komplex fejlesztések megvalósítását jelentse, inkább azt, hogy fokozatosan, évről – évre gazdaságunk tevékenységének újabb és újabb elemeit érdemes digitális alapra helyezni. Most van elég jövedelem a gazdálkodóknál, hogy rálépjenek a tartós jövedelem-termelés lehetőségét biztosító útra. Ehhez mielőbb el kell kezdeniük a megfelelő precíziós eszközökkel adatokat gyűjteni saját termelésükről, földjeikről.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy alkalmazzák a gazdálkodás minden szakaszában – adatgyűjtés, adatfeldolgozás, döntéshozatal, beavatkozás – az infokommunikációs technológiák, a pontos mérések, a szabályozás és a számítógépes vezérlés kínálta előnyöket. Mint mondta, ehhez nyújthat támpontot mindaz a tudás, amely a Prega Konferencián széles szakmai témakörben elérhető majd.

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke a fogyasztói igények bővüléséről beszült, és az egyre jobban kiéleződő piaci versenyről, ami rákényszeríti a vállalkozásokat, hogy változtassanak az eddig megszokott termelési folyamataikon és vezetési szemléletükön. A mai modern társadalom egyre nagyobb része nagy jelentőséget tulajdonít a fenntartható fejlődésnek, a környezethatékonyságnak, így a fejlesztéseket is a fenntarthatóság figyelembevételével érdemes véghezvinni. Ennek megfelelően egyre inkább elengedhetetlen a termékpálya-szemlélet megléte és gyakorlati alkalmazása, mely összevonja az élelmiszer-ellátási lánc több szereplőjét, és együttesen ösztönzi új technológiák, innovációk bevezetésére. A NAK ezt a folyamatot úgy segítheti, hogy információkkal látja el a gazdákat.

Bolyki Bence, mint a Prega Konferencia főszervezője, és az Agroinform.hu vezetője kiemelte, hogy idén minden eddiginél több, 150 szakmai előadás várja a látogatókat. A konferencia nem termékbemutatókról szól, szigorúan szakmai előadások hangozzanak majd el. Megjelennek a szántóföldi és kertészeti, valamint állattenyésztési ágazatok, helyet kap a Digitális Agrárstratégia és újdonságként külön szekcióban szerepel az indoor farming, az agrár IoT és az élelmiszeripar. Mint mondta – az a törekvésünk, hogy a fejlesztésre nyitott agrárvállalatok képviselőinek teret adjunk a személyes tapasztalatcserére, és lehetőséget biztosítsunk a friss digitális megoldások megismerésére.

Holán Balázs a NAK Innovációs Irodájának vezetője.

Parti András olimpikon, a magyar mountain bike versenyzője, a rendezvény nagykövete pedig arról beszélt, hogy a fogyasztók számára – mint például neki is – milyen fontos  a jó minőségű, egészséges élelmiszer ahhoz, hogy teljesíteni tudjon. A precíziós gazdálkodás nemcsak a termelők számára hasznos, hanem az embereknek is a mindennapokban.

Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta a termelőtől az asztalig tartó élelmiszer-előállítás modern formáját. Veresegyházon prémium paradicsomkülönlegességeket, köztük a világ egyik legédesebb és legaromásabb paradicsomát termesztik.

6Paradicsom

A vállalkozás a 2018 végén megnyílt mesterséges megvilágítású üvegházában hidrokultúrás módszerrel tiszta termesztésben, fenntartható, környezetbarát módon, biológiai növényvédelemmel termeszt paradicsomot. A technológiának köszönhetően az év minden napján – így a hideg hónapokban is – ugyanolyan ízletes, magas minőségű és magas beltartalmi értékű paradicsomok teremnek.

Az előadások végén megtekintettük – beöltözve – az üvegházban termelt paradicsomokat …

5Paradicsom

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.