Search
szerda 24 július 2024
  • :
  • :

Dinnye kampány

Dinnye fogyasztást ösztönző kampány – Czerván György, Győrffy Balázs, Daróczi László – Sláger a dinnye …


2DinnyekjoIdén minőségében, mennyiségében kiváló dinnyetermés várható – mondta Czerván György az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára a dinnye kampányindító sajtótájékoztatóján. Megtudtuk, 7 héten át, 7 kereskedelmi áruházlánc – ALDI, Auchan, CBA, Lidl, METRO, SPAR, TESCO – 7 üzletében, helyszínenként 2 napon át, valamint gyermektáborokban a Bátor táborban és Erzsébet táborokban kóstoltatnak, melynek célja, hogy bemutassa, látassa, tudatosítsa a fogyasztókban a hazai dinnye kiváló minőségét, sokszínű felhasználási módozatait és a dinnyefogyasztás előnyeit.

A”Nyár, dinnye szeletem” kampányát az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatja. Jelenleg a magyar emberek átlagos éves dinnyefogyasztása 13-15 kg/fő.

1DinnyekDaróczi László az Agrármarketing Centrum ügyvezetője arról beszélt, hogy az augusztus 20-ig tartó dinnye kóstoltatásokkal ennek szintjét szeretnék megemelni, s bizakodással indulnak a kampánynak, hiszen 2016-ban, 1 hónap alatt a bevásárlóközpontokban átlagosan, a kampány által elért területeken 20%-al nőtt a dinnyék iránti kereslet. Mint mondta, arra törekednek, hogy ezt idén megismételjék, ha lehet túl is szárnyalják. Idén az AMC egy hónapra kitelepül a Budapest 2017 FINA világbajnokság Margitszigeti szurkolói központjába, a Margitszigeti Atlétikai Centrumba (MAC) is. A magyar földön termett zöldségekből és gyümölcsökből, többek között dinnyéből, meggyből, idényjellegű salátákat és italokat kóstoltat majd térítésmentesen, közben egyedi, ízletes, alkoholmentes dinnyés koktél és étel receptekkel is megismerteti a látogatókat, és hírt ad az AMC által szervezett, szeptember 20-24 között tartandó Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár és Kiállításról, az OMÉK-ról.

A NAK elnöke Győrffy Balázs szerint fontos a magyar dinnye 80 ezer tonnányi exportjának 20%-al való növelése – főként Németországba, Lengyel és Csehországba, valamint a Balti államokba, hiszen az intenzívebb technológiáknak és a gazdák növekvő szaktudásának köszönhetően a hektáronkénti dinnyehozam jelentős mértékben nőtt.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.