Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

17. FINA megnyitó

17. FINA Világbajnokság ünnepélyes megnyitója

A Lánchíd oldalánál és a Dunán, 2017. július 14-én, 21 órakor kezdetét vette a 17. FINA világbajnokság ünnepélyes megnyitója. A víz és az ember ünnepe volt a megnyitó fő témája, négy darab, egyenként 1600 tonnás, 80×10 méteres uszályon megépített színpadon, amely több mint 500 művész, 220 önkéntes és fiatal sportoló közreműködésével valósult meg.

Víz és élet – víz az első kép címe. A víz az Ősanyag, az élet forrása, a földet megtermékenyítő Égi víz. A jövő záloga, szimbóluma a végtelen tisztító szeretetnek. További képek: A Duna hangja, Aquincum, Honfoglalás, A madár, A reneszánsz Buda, A huszárok kora, Liszt Ferenc – Bogányi Gergely zongoraművész adta elő Liszt Ferenc dallamát a 2. Magyar Rapszódiát. Erzsébet királyné.

1ModelljoAnna Bál szépei – A vizes vb másik helyszíne Balatonfüred, melyet az Anna-bál képei jelenítenek meg Budapesten, százötven modellel és több szupermodellel a színpadon. Sárga ruhában feltűnően szép volt Mihalik Enikő. A hölgyek ruháit Zoób Kati álmodta színpadra.

A vízi sportok hőskora. Hajós Alfréd. A Budai Várra vetítve megjelentek a vb helyszínei: Duna Aréna, Hajós Alfréd uszoda, Városliget, Batthyány-tér és Balatonfüred.

Felvonulnak a részt vevő országok zászlói. Elsőként Oroszországé, amelytől átvettük a vb stafétáját, hiszen 2015-ben Kazany volt a házigazda. Felvonul a mintegy kétszáz országot képviselő sportoló nemzeteik zászlójával. Utolsóként a házigazda Magyarország nemzeti színű lobogóját a férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya, Varga Dénes hozza a színpadra.

1Aderjo2A megnyitó ünnepségen köszöntő beszédet mondott Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Dr. Julio C. Maglione, a FINA elnöke, Dr. Áder János köztársasági elnök.

A főpolgármester köszönetet mondott az építkezésben résztvevőknek, a VB-t Magyarországra hozó Gyárfás Tamás FINA-alelnöknek, és Fürjes Balázsnak, a beruházásokért felelős miniszteri megbízottnak.

Julio C. Maglione, a FINA elnöke szerint biztos, hogy Budapestnél jobb helyszínt keresve sem találhattak volna, és hasonlóan biztos abban is, hogy kiváló házigazdája lesz a VB-nek Magyarország.

Áder János köztársasági elnök Hajós Alfréd érdemeinek felsorolásával kezdte beszédét, majd tiszta, becsületes küzdelmet kívánva a világbajnokságot megnyitotta. Az ünnepi eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

1EskujoA sportolók nevében Késely Ajna és Kenderesi Tamás mondták el az eskü szövegét. A bírók és hivatalos személyek nevében Bodrogi Viktor fogadta meg, hogy munkájukat részrehajlás nélkül, a szabályokat tiszteletben tartva, a sportszerűség jegyében fogják végezni.

Egerszegi Krisztina, ötszörös olimpiai, kétszeres világbajnok úszó, hófehér ruhában életre keltette a szökőkutat. A vb hivatalos, We Are The Water című dalát Radics Gigi és Takács Nikolas énekelte el.

A megnyitó sztárvendége, az amerikai CeeLo Green két slágerét énekelte. Hatalmas tűzijátékkal fejeződött be a világbajnokság megnyitó ünnepsége.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.