Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Klapka Szolgáltatóház

Klapka Szolgáltatóház

1TothBokréta ünnepet tartottak február 13-án a XIII. kerületi Klapka utca 17-19-ben. Dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a több mint tízezer négyzetméteren épülő Klapka Szolgáltatóház megépülésével lokális kisközpont jön létre, amely széles palettájú, minőségi szolgáltatásaival jelentősen növeli az itt élők és az ide látogatók komfortérzetét. A ház a legkorszerűbb építészeti elképzeléseknek megfelelően és magas szintű kertészeti megoldásokkal erősítik az élménytér jelleget.

A Klapka Szolgáltatóház a terület rekreációs funkcióját is erősíti, hiszen a projekt kapcsán jelentősen nő a zöldfelület.

A Kassák Lajos utca, Klapka utca, Tüzér utca, Pattantyús utca által határolt területen a Klapka Szolgáltatóház tágabb környezetének karakterét a kereskedelmi-szolgáltató épület déli részén kialakított játszó- és pihenőterület határozza meg. Ennek a „zöld dombnak” a belsejében helyezték el az élelmiszer áruházat, illetve több kis üzletet.

1KtablaA beruházás részeként a Szolgáltatóház mellett esztétikus városi teret, a térbe futó korzót is kialakítanak, amely betöltheti egy új kerületi-városi agora szerepét is, nemcsak lehetőséget kínálva a találkozásokra, eszmecserékre, de hangulatával kedvet is teremtve mindazokhoz. Az épület belső helyiségeiben is környezetbarát, energiafelhasználást csökkentő műszaki és technológiai megoldásokra helyezték a hangsúlyt a tervezők.

A Klapka Szolgáltatóház környékén több gyermekintézmény, szociális intézmény, sportlétesítmény működik. Közülük néhányat – például a Gyermekkert Tagóvodát, a Prevenciós Központot – szintén az önkormányzat revitalizációs projektjének keretében, a közelmúltban korszerűsítettek. Ezen intézmények profilja, a lokális hétköznapok vitalitása – lényegében a Klapka Szolgáltatóház által lefedett terület népszerűsége – indokolttá tette egy korszerű, többféle szolgáltatást nyújtó kisközpont megvalósítását. Mivel az üzemeltetés, illetve a komplexum működése kapcsán elsőrendű szempont volt a lakóházi és a szolgáltató funkciók harmóniájának megteremtése, végül – az üzemeltetési koncepciók különböző variációinak vizsgálata után – az önkormányzati üzemeltetés mellett döntött a kerület – tudtuk meg a polgármestertől. 1Epulet

Az épület terveit Marosi Miklós Ybl-díjas építész vezetésével a KÖZTI Zrt. készítette. A generál kivitelezést a LATEREX Építő Zrt. végzi. A beruházás befejezése: várhatóan 2018 vége.

Gerencsér András a LATEREX Építő Zrt. vezérigazgatója adott tájékoztatást a beruházás helyzetéről. 2017 februárjában kezdték el a munkát és készen lesz a tervezett 2018. év végi átadásra.

1PalatkaA beruházás további részleteiről a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója Palatka Lívia is beszélt.

A Média Építészeti Díjas terv alapján épülő Klapka Szolgáltatóházban az üzletek mellett 33 önkormányzati – 44 és 90 négyzetméter közötti – bérlakás is helyet kap. Pályáztatásukra a tervek szerint 2018 nyarán kerül sor. A pinceszinten 4 akadálymentesített parkolóhely létesül, illetve 2 elektromos üzemű, 74 „normál” gépkocsi parkolóhelyét alakítják ki. Ugyancsak a pinceszinten 36 kerékpártároló is lesz. A projekt teljes egészében önkormányzati forrásból valósul meg. Összértéke: bruttó 4,236 milliárd forint.

Az ünnepi beszédeket követően a polgármester és a kivitelező elnök-vezérigazgatója az önkormányzat színeit viselő szalagokat felkötöttek a bokrétára, amit daru emelt az épület legmagasabb pontjára.

Az eseményen részt vett Szanyi Tibor az Európai Parlament képviselője, Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő és az önkormányzat képviselő-testületének több tagja.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.