Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

MITEM 2020

VII. MITEM – Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Megtartották a VII. MITEM beharangozó sajtótájékoztatóját 2020. január 20-án a Nemzeti Színház, Kaszás Attila Termében, amelyet nagy érdeklődés övezett, több nagykövetség is képviseltette magát.

Az esemény házigazdája Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója volt.

A sajtótájékoztatón részt vett Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója, Kulcsár Edit dramaturg, a MITEM főszervezője és Kozma András dramaturg.

A sajtótájékoztató díszvendége Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója köszöntőjében bejelentette, hogy Magyarország elnyerte a 2023-as Színházi Olimpia rendezési jogát. A jelenlévők nagy tapssal köszönték meg a bejelentést. Mint mondták, éppen Madách Imre születésének kétszázadik évfordulója lesz, amikor a Nemzeti Színház ad majd otthont a tizedik MITEM -nek, amely egyben a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpia is lesz.

Az idei MITEM előadásait április 8 – május 17-között rendezik meg. A fesztiválon 15 ország 19 produkciója látható, a Nemzeti Színház négy előadással képviseli Magyarországot.

1Mitem

Április 8-án a világhírű amerikai rendező, Robert Wilson rendezésével kezdődik a fesztivál, aki az idő és fény poétája, Oidipusz király történetének kortárs változatát varázsolja elénk egy nemzetközi társulattal. A színház, tánc, zene és képzőművészet eszközeit ötvöző előadásában bebizonyítja, hogy ez a mű évezredek múltan is lenyűgöző.

Görögországból érkezik az Attis Színház az Ámor című színpadi kompozícióval, amit egy sajátosan intenzív színészi játék jellemez. A színészi jelenlét Theodórosz Terzopulosz rendező által kidolgozott módszere a színház eksztatikus istenéhez, Dionüszoszhoz tér vissza, az előadás témája viszont nagyon is mai: emberi mivoltunk megőrzése a globális válság korában.

A MITEM-re immár harmadszor visszatérő Berliner Ensemble is egy ókori mítosz feldolgozását hozza el, Michael Thalheimer legendás Médeia-rendezését, amelyben a címszerepet alakító Constanze Becker 2013-ban megkapta a legjobb színésznőnek járó német színházi elismerést, a Faust-díjat.

Németország keleti tartományaiból is érkezik egy színház, a Staatsschauspiel Dresden, amelynek 2019-ben két előadása is szerepelt a legjelentősebb német színházi seregszemle, a Theatertreffen legjobb tíz előadása között. Ezek egyikének rendezője Sebastian Hartmann, aki szabad asszociációkra, merész víziókra épülő Bűn és bűnhődés című előadását hozza a MITEM-re.

Bűbájos varázslatnak nevezték Európa-szerte az újságírók a Bells & Spells című előadást, amit Victoria Thierrée Chaplin rendező a cirkusz, színház, tánc, kabaré eszközeiből szőtt lánya, Aurélia Thierrée színésznő számára. Az ő világukban minden lehetséges, semmi sem logikus, viszont tele van humorral, könnyedséggel és szeretettel.

Párizsból az elismert drámaíró-rendező, Valère Novarina a társulatával legutóbb a La Colline – Nemzeti Színházban bemutatott, Képzeletbeli állat című alkotását láthatjuk. Novarina újra és újra visszatér régi alkotásaihoz, egyre mélyebbre ásva új változatot hoz létre, hogy „másképpen lássunk rá” a dolgokra.

A kolumbiai származású svájci rendező Omar Porras a Mesék meséjét próbálja a lausanne-i TKM Théatre Kléber-Méleau színházban és hozza el elsőként Budapestre látványos, a képzelet szédületes mélységeibe kalauzoló előadását.

Lengyelországból jön az innovatív színházi megoldásairól híres Gardzienice társulat Wyspianski Menyegzőjével, amit 2017-ben, a színház születésének 40 éves évfordulójára rendezett meg az alapító-rendező, Włodzimierz Staniewski.

Omar Fetmouche algériai rendező Bravó a színésznek című humorral teli előadását láthatjuk, amelyben a nagy algériai színész, Achène Azazni briliáns módon számol be az algériai alkotóterek hiányáról.

A kijevi Ivan Franko Színház az ukrán irodalom egyik klasszikusa, Panasz Mirnij Limerivna című darabjával lép fel, egy alig 30 éves, fiatal ukrán filmrendező, Ivan Urivszkij látószögéből tekintve a tragikus szerelmi történetre.

A maribori Szlovén Nemzeti Színház egyik legsikeresebb előadását hozza, amely Visconti film alapján készült. Az Elátkozottak forgatókönyve alapján Ivor Martinić írta meg az Istenek alkonya című darabot, amit az elismert színházi- és filmrendező, Dalibor Matanić vitt színre.

Több ezer éves időutazásban lehet része annak, aki a Történetek a Mahabharatából című „kathákali éjszakán” részt vesz, ugyanis ez a klasszikus indiai táncszínházi előadás napnyugtától – napkeltéig, hét és fél órát tart. A színészek és zenészek Indiából érkeznek, a produkciót a Kalatharangini Kathákali Iskola (India) és a TTB Teatro tascabile di Bergamo (Olaszország) hozták létre.

A MITEM programjában szerepel két határon túli magyar előadás.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata 2019 őszén mutatta be Szőcs Géza Raszputyin című drámáját. Az előadás rendezője, Sardar Tagirovsky szerint ez a fiktív történet „a szenvedélyes túlélés utolsó mentsvára az emberiség apokaliptikus erdejében”.

Magyarkanizsáról, a Regionális Kreatív Műhely patronálásával létrehozott Éjidő című előadás érkezik, Mezei Kinga rendezésében. A különböző művészeti ágak egységéből alkotott produkció Pilinszky lírájából merítkezik, a teremtett világ gyönyörűségének és pusztulásának harcáról kíván szólni a költészet nyelvén.

A Nemzeti Színház a Rocco és fivérei, a Tartuffe, a Macskajáték és Médeia előadásait tűzi műsorra.

Ebben az évben is a MITEM partnere a Fővárosi Nagycirkusz és helyszínt biztosít egy különleges előadássorozatnak. A cirkusz és színház elemeit ötvöző vietnámi előadás, az AO Show, a bambuszcirkusz, az akrobatamutatványok, a kortárstánc és a színházi kifejezőeszközökkel mutatja be a vietnámi élet vonzó szépségeit és kulturális gazdagságát, szemben a nemzet gyorsuló urbanizációjával.

2Mitem

A produkciókat feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatják be. A színházi estéket szakmai programok kísérik: a nézők az előadások után tartott közönségtalálkozók keretében ismerkedhetnek meg közelebbről az alkotókkal, illetve filmvetítések, beszélgetések, kiállítások workshopok tarkítják a VII. MITEM programját.

A MITEM bérletek január 21-től válthatók, január 27-től pedig elindul a jegyértékesítés is.

A www.mitem.hu weboldalon megtalálhatják a fesztivál részletes programját magyarul és angolul is, illetve minden információ elérhető a MITEM facebook oldalán (www.facebook.com/mitem).

Az eseményen fellépett a Nemzeti Színház színész zenekara, a NESZ, valamint Udvaros Dorottya.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.