Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

XIII. Kerület költségvetés

A demokrácia gyakorlata a közösségi költségvetés 

A XIII. Kerületi Önkormányzat az éves költségvetésében 2021-ben összesen 60 millió forinttal járul hozzá a közösségi tervezéshez. A lakók dönthetnek 60 millió forint felhasználásáról

A városrészben minden egyes önkormányzati választókerület 4-4 millió forintot kap, s hogy ebből az összegből milyen kerületfejlesztési ötlet, javaslat, projekt valósul meg és hogyan, azt a helyi polgárok, a helyi közösségek maguk dönthetik el. Közösen gazdálkodnak a megítélt pénzből a saját környezetükben. A lényeg: együtt kell működniük, konszenzusra kell jutniuk. Akár össze is foghat több választókerület. A demokrácia gyakorlata is a közösségi költségvetés módja.

A közösségi részvétellel a XIII. Kerületi Önkormányzat az itt élőket közös gondolkodásra, párbeszédre, tervezésre ösztönzi, bevonja őket a költségvetési folyamatba, s rájuk bízza a közösségi erőforrás elosztását.

A közösségi költségvetés révén a kerületi polgárok, civilek konstruktívan és értékteremtő módon maguk is tehetnek a közösségért. Eldönthetik, mire költik a közösségi költségvetési keretet három kategóriában: közterületi, intézményi, szolgáltatási.

Javaslatot a XIII. kerületi lakosok tehetnek, egy személy több ötletet is beküldhet, és nem csak a lakóhelye szerinti választókerület fejlesztéseivel kapcsolatban.

Fontos, hogy javaslataik közérdekű célt szolgáljanak, önkormányzati feladat-, és hatáskörbe tartozzanak, ne lépjék túl a keretösszeget, a tervezett projekt legyen kreatív, a létrehozása után ne generáljon jelentős működési költségeket.

A javaslatokról a kerületiek szavazhatnak, a végeredmény 2021. június 15-én lesz nyilvános.

A nyertes projektek megvalósításába az ötletgazdákat, a javaslattevőket is bevonja a XIII. Kerületi Önkormányzat.

A közösségi költségvetésből – a tervek szerint – még idén, év végéig megvalósulnak a fejlesztések.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.