Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Tej Világnapja 2020

Tej Világnapja június 1. – Fogyassz minden nap tejterméket!

Az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tej- és tejtermék fogyasztást ösztönző kampányt indít. A június 18-ig tartó promóció fő célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségi, tehéntejből készített termékek megismertetése, kiemelve azok pozitív élettani hatásait.

2Tejplakat

A tej pozitív tulajdonságai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Ezen a napon tisztelgünk az egyik legfontosabb és legsokoldalúbb alap élelmiszerünk és mindaz előtt, amivel a tejágazat hozzájárul az emberiség megfelelő táplálkozásához, a fenntarthatósághoz, a gazdasági fejlődéshez és az egészséghez.

Az idei évben a Tej Terméktanács, az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatásával 2020. június 3-4. között szervezi meg rendhagyó Tej Világnapi rendezvényét. Rendhagyó, mert a koronavírus járvány miatt nem lehet együtt ünnepelni, ugyanakkor úttörő is egyben, mert még nem volt példa a Tej Világnap online térben történő megtartására.

A jatek.tejsziv.hu oldalon és a Terméktanács közösségi oldalain játékokkal, tejtermékkel főző sztár szakácsokkal és más közismert személyekkel várják a gyerekeket és felnőtteket.

A Tej. Szívvel-lélekkel! – Fogyassz minden nap tejterméket! szlogen alatt futó kommunikációs kampány a rendezvény médiatámogatását követően online megjelenésekkel folytatódik, és influenszerek közreműködésével útjára indul a „tejbajusz” felhívás is.

1TejCim

A sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve védőhálót jelent a magyar vállalkozásoknak, hiszen a munkahely megtartó bértámogatások, vagy a hiteltörlesztési moratórium alapvető segítséget jelentenek számukra. Külön figyelem irányul a mezőgazdasági termelésre és élelmiszerellátásra, ezért biztosítanak ingyen hitelt a gazdálkodóknak, nyújtanak vissza nem térítendő támogatást 8 milliárd forintértékben az élelmiszeriparnak és 1,8 milliárd forintértékben a tejtermelőknek. A kormány azt várja el a hazai kiskereskedelemtől, hogy a maguk eszközeivel segítsék, ösztönözzék a magyar tej- és tejtermékek fogyasztását.

Giczi Gergely az Agrármarketing Centrum ügyvezető helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy az idei tejkampány célja kettős, ugyanis a klasszikus fogyasztásösztönzésen túl hangsúlyos szerepet kap a fogyasztói edukáció is. A magyar lakosság átlagos tejfogyasztása tej egyenértékben számítva 165 kg/fő/év, amely az Európai Unió átlagának (250 kg) kétharmadát sem éri el. A WHO ajánlása alapján napi legalább 0,5 kg tejet, vagy azzal egyenértékű tejterméket kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást fenntartsuk. Ismertette a tej és tejtermékekben található vitaminok (A, B2, B6, B12, C, D, E) és ásványi anyagok (kálcium, kálium, magnézium, vas, foszfor, cink) igen kedvező arányát. Elmondta, hogy az idei kampányban a fiatalok és a fiatal felnőttek kerülnek fókuszba, ennek megfelelően a kampány az online térben zajlik majd, jelentős közösségi média aktivitással.

Istvánfalvi Miklós a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a koronavírus okán nem omlott össze az ágazat, a szerződéses viszonyok az egész ágazat vonatkozásban fennmaradtak, sőt, biztos benne, hogy tovább erősödtek is. A feleknek az együttműködés során arra is volt ereje, hogy együttműködési szándékukat egy etikai ajánlásban is rögzítsék. Az elnök úr továbbá kifejezte köszönetét az Agrárminisztériumnak az elmúlt 3 hónapban kapott operatív segítségért.

Szautner Péter társelnök szerint a rendkívüli viszonyok között is minden problémát sikerült megoldani, minden beszállított nyers tej feldolgozásra került, időben eljutott a boltok polcaira. Ezért köszönet illet minden feldolgozót, kiskereskedőt és a fuvarosokat is. Megemlítette, hogy fontos az, hogy az iskolatej program, a HORECA szektor, illetve a közétkeztetésre termelő, leginkább kis- és középvállalkozások helyzete is javuljon.

3AmcA tejkampányról a legfrissebb információkat az Agrármarketing Centrum honlapján is megtalálhatják az érdeklődők, a https://www.amc.hu/tejkampany/ oldalon.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.