Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

MEKH Energiakövetek 2018

MEKH Energiakövetek 2018

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) sajtótájékoztatót tartott a 2018-as energiakövetek pályázat eredmény hirdetése kapcsán, ahol megtudtuk, hogy azért indították az energiakövetek programot, hogy évről évre rátaláljanak azokra a tehetséges fiatalokra, akik egy ország szupertanárai lehetnek. A pályázat fővédnöke Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke volt. 1Mekhlogo

A sajtótájékoztatót Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője és a zsűritagok tartották – Dr. Grabner Péter a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, Czippán Katalin környezeti nevelési- és kommunikációs szakember, Zsíros László Róbert a Szertár Projekt alapítója, aki egy rendhagyó előadást is tartott.

1GrabnerDr. Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese elmondta, hogy öröm volt ilyen lelkes és felkészült fiatalokkal találkozni és megismerni a pályázataikat. A nyertesek feladata lesz, hogy száraz fizikaórák helyett izgalmas és emlékezetes előadásokat tartsanak, amelyek bemutatják, milyen a környezetkímélő és fenntartható energiafelhasználás. Ők a nagyköveteink, akik megmutatják, hogy a Hivatal munkája sokkal több, mint számok és adatok összessége. A MEKH számára a felnövő generációk energiatudatossága alapvető fontosságú.

Czippán Katalin, környezeti nevelési és kommunikációs szakember szerint a tavalyi Energiakövetek vonzó példát mutattak. Ebben az évben több helyről, változatos témákkal jelentkeztek hallgatók, akik sokat dolgoztak pályázatukon. Volt látványos animáció, és a klasszikus húzd ki, kapcsold ki, zárd el témák mellett megjelentek az energiához kapcsolódó egészségi, építészeti vagy hulladékkezelési szempontok is. Nagyon várom már a felkészítő tréningeket, hogy együtt dolgozhassak leendő szuperhőseinkkel!

Zsíros László Róbert, a Szertár Projekt alapítója az élvezhetőséget és az érthetőséget értékelte. Hangsúlyozta, hogy a témakör adott volt, mégsem volt két pályázó, aki azonos módon közelítette volna meg az energiahatékonyság kérdését. Ez egyrészt jó, hiszen azt példázza, hogy egy igen sokrétű problémakörről van szó, ami át- meg átszövi az életünk minden elemét, másrészt viszont nehéz helyzetbe hozta a zsűrit. Nem könnyű ennyi kreatív pályázó közül kiválasztani azokat, akik végül bekerülnek az Energiakövet programba. Az értékelésnél figyelembe vettük az óravázlatok megvalósíthatósága mellett azt is, hogy egy-egy egyedi megközelítés mennyire tudja majd formálni a diákok szemléletét.

Idén három olyan SZUPERHŐS-t találtak, akik élvezetes formában, rendhagyó eszközökkel képesek előadást tartani diákoknak az energiatudatosságról és az energiatakarékosságról.

Duba Gergely 24 éves – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, Épületgépészeti és eljárás-technikai gépészmérnöki mesterképzési szakon. A diákokkal nemcsak a napelem vagy egy vízturbina működését modellezik majd, de sorra veszik a tudatos energiafogyasztás lehetőségeit. Hol tart a megújuló energia fejlesztése? Hogyan legyünk energiatakarékosak? Milyen egy energiatakarékos családi ház és hogyan működik egy energiatakarékos falu? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak majd a diákok. Óravázlat téma: Megújulók, csak okosan! Célcsoport: általános iskola felső tagozat és középiskola.

Fehér Anna 24 éves – az ELTE földrajz-latin tanár szakos hallgatója. Kreatív feladatokkal hívja fel a fiatalok figyelmét a környezeti problémákra, a fenntartható fejlődés és az energiahatékonyság fontosságára. Anna is kísérletekkel és helyzetgyakorlatokkal színesíti tanóráit, ahol olyan problémák is terítékre kerülnek majd, mint a légszennyezettség, a globális felmelegedés vagy a szennyezőanyag kibocsátás. Óravázlat téma: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Célcsoport: általános iskola felső tagozat.

Kovács Réka 24 éves – a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán tanul, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne jártas az energetikában. 2015-ben alkalmazott környezetkutatóként végzett az ELTE-n, 2017-ben pedig környezet mérnökként szerzett oklevelet a BME-n. Az ökológiai lábnyom után ered a diákokkal. Tanóráin interaktív feladatokkal bővíthetik tudásukat a diákok az energiatakarékosság és a környezetvédelem témakörében. Mennyi energiát és pénzt lehet megspórolni néhány egyszerű szokás bevezetésével és eszközzel? Óravázlat téma: Háztartások energiafelhasználásának csökkentése kis lépésekben. Célcsoport: középiskola.

A tavalyi győztesek közül megosztotta velünk tapasztalatait Gyulánszki Zsuzsanna – SZTE, Fizika-matematika osztatlan tanár szak -, aki elmondta, hogy szenvedélyesen szeret tanítani. Energiakövetként a kötelező tárgyi tudáson túl, az élet fontos kérdéseire is rámutatott. Mint mondta, bízik benne, hogy a diákok hasznosítható tudással és élményekkel telve távoztak az óráiról, minden egyes alkalommal.

Molnár Janka Sára – ELTE, Fizika szak – elmondta, hogy energiakövetként azt az érzést adta át a diákoknak, milyen fontos feladunk óvni, védeni a Földet a legjobb tudásunk szerint. Nagyon örül, hogy bemutathatta nekik milyen fantasztikus a minket körülvevő világ és bátoríthatta őket, hogy gondolkodjanak a jövőről, illetve arról, mit is tehetnek érte.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.