Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Csak a Mentes

Menteslogo Csak a Mentes Tavaszi Vásár

Herczeg Andrea és Köves Zoltán, a Csak a Mentes szervezet alapítói sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Csak a Mentes II. Tavaszi Vásár április 13-án és 14-én kerül megrendezésre Budapesten a Dürer Rendezvényházban (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21).

Megtudtuk, hogy Magyarország legnagyobb mentes és egészségtudatos rendezvénye, ahol a mentes világ legjava mutatja be a legújabb glutén-, cukor-, laktózmentes, vegán, valamint a bio és natúr termékeket. Minden kiállító valamilyen mentességet képvisel (glutén-, laktóz,- cukormentes, paleo, vegán). A rendezvényen csak szigorúan ellenőrzött mentes partnerek vesznek részt!

Az alapítók elmondták, hogy egy olyan rendezvénysorozat ez, ahol a vendégek mindent megkóstolhatnak, megkérdezhetnek bármit, hasznos és értékes tudással és tapasztalatokkal távozhatnak a vásárból. Inzulinrezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, elhízás, emésztési panaszok, autoimmun betegségek, tápanyag felszívódási zavarok. Együtt lehet-e élni egy szigorú diétával akár életünk végéig? Be tudjuk-e szerezni a napi élelmet, és ehetünk-e jóízűen ezután is? A rendezvény teljes időtartama alatt díjmentes tanácsadással, előadásokkal, workshopokkal állnak a vendégek rendelkezésére.

A Csak a Mentes szervezetet személyes és szakmai elhivatottság hívta életre az étel érzékenyek, – allergiások és egészségügyi okokból speciális diétát tartók élhető mindennapjaiért. A kezdeményezést 2017-ben alapította meg Herczeg Andrea, aki akkor már 5 éve dolgozott a mentes élelmiszerek világában, és Köves Zoltán, aki Budapest egyik legnépszerűbb glutén-, cukor- és laktózmentes cukrászdájának, a NoGlu-nak a vezetője 2011 óta. Mindketten jól ismerik a mentes világban felmerülő tévhiteket, problémákat, és a konkrét fogyasztói igényeket.

Köves Zoltán, a Csak a Mentes szervezet egyik alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy észre kell venni az egyre növekvő tábort, akiket valóban érint valamilyen mentes táplálkozás. Csak egy beszédes adat: a közétkeztetésben ma már minden 4. gyereknek mentes ételt igényelnek, őket már érinti valamilyen táplálékfogyasztás korlátozása. Majd hozzátette, elkötelezettségük kimeríthetetlen, nem sajnálják a fáradtságot, mindent felkutatnak és megmutatnak ami glutén,- laktóz,- tej,- tojás,-cukormentes, paleo, vegetáriánus és vegán, legyen szó konyhai alapanyagokról, készételekről, nassolni valókról, vagy éppen ökoháztartási szerekről és natúr-kozmetikumokról.

Herczeg Andrea, a Csak a Mentes másik alapítója arról beszélt, hogy hisznek abban, jobbá tehetik az emberek életét, segíteni tudnak minden ételérzékenység és táplálkozási irányzat esetén. A Csak a Mentes azért jött létre, és nyolc szakmai partnerükkel minden egyes nap azért dolgoznak, hogy a valóban hiteles információkat el tudják juttatni az érintettekhez. Mint mondta, az egészséges táplálkozás a szívügyük. Első pillanattól kezdve fontosnak tartották, hogy hiteles, így élő és táplálkozó szakembereket hívjanak meg a csapatukba. A glutén-, a cukor- és tejmentességet Hevesi Tamás, Kiss Mona és Kovács Nikolett mindennapos gyakorlata jelenti, emellett a paleo táplálkozásban és a koplalás nélküli, tartós fogyásban Posta Reni áll az érdeklődők rendelkezésére, míg aki a vegán életmód mellett kötelezte el magát, ők Huszár Zsuzsanna, Kutasi Kelly, Steiner Kristóf és Varga István tapasztalatára bátran rábízhatják magukat.

Kiss Mona, speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó. Mint mondta, élethosszig tartó, szigorúan gluténmentes étrendet kell tartania és óvakodni kell még a glutén minimális szennyeződésétől is. Mellé párosult a tej-, a mogyoró- és egyéb allergiák, és nemrég pajzsmirigy alulműködést is megállapítottak nála. Akkor döntötte el, hogy segítségére lesz a hozzá hasonló embereknek: ne legyenek elkeseredve, mert van élet ételallergiával is! Szakácskönyveket írt, recepteket fejleszt és egy mentes pékségben is dolgozik, ahol az érintettek mindent megtalálnak az alapvető táplálkozásukhoz.

Az inzulinrezisztencia, a II-es típusú cukorbetegség és a hozzá kapcsolódó betegségek Magyarországon minden ötödik nőt érintik, azonban sokszor évek telnek el mire diagnosztizálják a rendszerben – és a kezelés még csak ezután következik – mutat rá Huszár Zsuzsanna, vegán és cukormentes dietetikus. Nagyon fontos a cukoranyagcsere zavarainak kezelése, hiszen epigenetikusan is öröklődik: ez sajnos a diabéteszes gyerekek magas számában is megmutatkozik. Ezen a területen a prevenció óriási jelentőségű lehet, ez mindannyiunk felelőssége. Jómagam diabéteszesként és a Wand Company cukormentes termékeinek fejlesztőjeként a cukoranyagcsere betegségei mellett a mikrobiom szervezetünkre gyakorolt hatásával is foglalkozom, mely nemcsak az emésztőszervi betegségekért, de több táplálékallergiáért, illetve a depresszióért is felelős lehet.

PostaReni2009-ben az inzulinrezisztencia és jelentős túlsúly döbbentett rá, hogy a diéták, az alacsony cukorfogyasztás és a rendszeres sport ellenére valami nagyon nincs rendben nálam – foglalja össze Posta Reni, fogyókúrás tanácsadó, paleo gasztroblogger és író. – A belgyógyászom egy hónapra tejtermékmentes diétát javasolt, amit nem is értettem akkor, de ennek hatására a vércukorértékeim szépen javultak, a hasi zsírpárna pedig látványosan apadt le. 3 hónap alatt észrevétlenül, koplalás nélkül leolvadt rólam kb. 20 kiló. Laktóz- és gluténérzékenység is érint, így áttértem a paleo táplálkozásra, ami életem egyik legjobb döntése volt – 9 év távlatából is. Rendszeres laborleleteim kifogástalanok, a korábbi tápanyag- és vitaminhiányaim is az optimális szintre kerültek. A hozzám fordulókat változatos, kiegyensúlyozott, elsősorban hazai beszerzési forrásból készített étrendekkel, receptekkel segítem.

Kovács Nikolett, a legeredményesebb magyar női motorversenyző fizikai teljesítményét az akkor még fel nem ismert ételérzékenysége jelentősen visszavetette. –  Öt éve derült ki nálam a glutén- és tejfehérje érzékenység, amióta ennek tudatában vagyok és ehhez mérten táplálkozom, minőségi javulás állt be az egész szervezetem egyensúlyában, komfortérzetében és teljesítőképességében. Immunrendszerem megerősödött, állóképességem látványosan javult. Az életmódváltás után 4 hónap alatt 10 kg olvadt le rólam, tömegem közel 20%-a. Azóta az asztmám is enyhült. Sportolóként, újságíróként, fotósként egyaránt sokat utazom, így a saját bőrömön tapasztalom azt is, milyen kihívásokkal kell szembenézni akkor, ha nem otthon étkezünk. Ezekkel a személyes tapasztalataimmal is örömmel segítem a Csak a Mentes rendezvényein a hozzám fordulókat.

1BioworldNem könnyű együtt élni a már kialakult allergiákkal, ahol az embernek nincs választási lehetősége és az akár súlyos egészségkárosító hatással is számolni kell. Azt gondolom, mindenképpen érdemes odafigyelnünk a szervezetünk jelzéseire, hogy még időben meg tudjuk állítani a számára nem előnyös folyamatokat. Az ételintolerancia könnyedén fordul át allergiába, akárcsak az én esetemben történt – figyelmeztet rá Kutasi Kelly, az év életmód tanácsadója, a Just Clear Fitbalance Award nyertese, aki súlyosan allergiás a búza-, a glutén-, a tej-, és a mesterséges színezéket, tartósítószert tartalmazó ételekre. Ezek a személyes okok vezették el többek között az egészségtudatos alternatívákat kínáló BioWorld by KELLYS biobolt megalapításáig. Egy ideje vegán táplálkozást folytat, azonban gyakran húsevőknek ad étkezési tanácsot – és elfogadó vegánként nem érvel a húsevés ellen.

Évente 4 nagy rendezvényt tartanak, ahol mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb mentes és egészséges termékeket, illetve előadásokon, workshopokon is részt vehetnek az érdeklődők. Fontosnak tartják a karitatív szerepvállalást, mert felelősséget éreznek azokért is, akik nem tudnak ellátogatni hozzájuk. Így például egy közösségi piacon tartott karácsonyi főzésük teljes bevételét a Sportos Cukorbetegekért Alapítványnak ajánlották fel, ingyenes előadásokat, kóstolókat tartanak és ajándékcsomagot osztanak iskolákban, idősek otthonában, fővárosi és vidéki rászoruló családoknak egyaránt.

A Csak a Mentes Tavaszi Vásáron április 13-14-én a Dürer Rendezvényközpontban a leghitelesebb, több mint 60 mentes kiállító cég termékével, szolgáltatásaival, könyvújdonságokkal, izgalmas és hasznos előadásokkal, valamint workshopokkal várják az érdeklődőket. Mindkét nap az első 300 látogatónak ajándékcsomaggal kedveskednek.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.