Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

VeszprémFest 2019

VeszprémFest 2019. július 10-13.

1VeszpremBudapesten az Erkel Színházban tartották meg a beharangozó sajtótájékoztatót, melynek apropóját az adta, hogy ismét lesz opera előadás a VeszprémFesten – Giuseppe Verdi Rigolettoja.

Az eseményen részt vett Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Medveczky Ádám Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, Bátor Tamás koprodukciós igazgató és Mészáros Zoltán a VeszprémFest igazgatója.

A július 10. és 13. között tartandó fesztivál első napján a holland Caro Emeraldot, a harmadik napon a 40 éves UB40 alapító tagjait, Ali Campbellt és Astrót, a zárónapon a grúz születésű Katie Meluát hallhatja a közönség.

Mészáros Zoltán fesztiváligazgatótól megtudtuk, hogy a fesztivál első tíz évében mindig volt operaelőadás és négy év szünet után 2018-ban ismét nagy sikerű operagálát rendeztek a nagyszínpadon. A Rigoletto koncertváltozata pedig már 14 éve nagy sikert aratott a VeszprémFesten.

Medveczky Ádám karmester a Rigolettót tökéletes operának nevezte. Mint mondta, slágerré nemesült dalok, melyet a műfaj legkiválóbb nemzetközi sztárjai adnak elő: a mantovai herceg az amerikai René Barbera, Rigoletto az olasz Paolo Gavanelli, Gilda a cseh Zuzana Marková. Boldog, hogy karmesterként részt vesz benne, közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója kiemelte, hogy Veszprémben és Balatonfüreden is rendszeresen fellép az operaház társulata.

Bátor Tamás koprodukciós programigazgató elmondta, hogy a címszerepben az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb Rigolettója, az olasz bariton Paolo Gavanelli áll színpadra, valamint az Olaszországban élő cseh származású koloratúrszopránt, Zuzana Markovát és az amerikai tenort, René Barberát is hallhatja a közönség.

Porga Gyula, polgármester kiemelte a VeszprémFest jelentőségét a város és a régió idegenforgalmi és kulturális életében. VeszprémFest már 16 éve bizonyítja, egy magyar középváros is képes világszínvonalú rendezvény lebonyolítására. Köszönetet mondott Mészáros Zoltánnak, aki 16 éve megálmodta és elindította a VeszprémFestet.

2VeszpremA bejelentéssel így teljessé vált a 2019-es VeszprémFest programja, amely a következőképpen alakul:

Július 10.

A VeszprémFest első napján Caro Emerald lép színpadra. A holland származású énekesnő előadói stílusában egy popsztár egyénisége ötvöződik a hollywood-i aranykor filmsztárjainak megjelenésével, egyedi hangja és izgalmas zenei világa napjaink egyik legizgalmasabb énekesnőjévé teszi. Első lemeze Deleted Scenes From The Cutting Room Floorcímen jelent meg 2010-ben. A különleges albumot a 40-es és 50-es évek zenéi és filmjei ihlették, tökéletes elegye a ballroom jazz, a tangó, valamint a groovin’ jazz hangzásnak, némi mambó behatással. A lemez kirobbanó siker volt. Kiadása után első helyen nyitott a holland eladási listán és 6 héten belül platina státuszt ért el. Pozícióját 30 héten keresztül őrizte, megdöntve ezzel Michael Jackson Thriller-rekordját Hollandiában. Az anyagból világszerte közel másfél millió példány kelt el.

Emerald második lemeze 2013 májusában jelent meg The Shocking Miss Emerald címmel, amely messze túlszárnyalta elődje nemzetközi sikerét: az angol slágerlistán rögtön az első helyen kezdett és több mint 2,5 millió példányban kelt el világszerte. Az album olyan díjakat hozott az énekesnőnek, mint az Echo, a Goldene Kamera, az Edison Award, az EBBA és az MTV Music Award. A most 36 éves művésznő karrierje csúcsán, különleges programmal érkezik a VeszprémFestre. Műsorával visszanyúl első lemeze világához, a ballroom jazz, a tangó és a 90-es évek groovin’ jazz izgalmas keverékéhez.

Július 11.

Az opera irodalom egyik legnépszerűbb darabját, Giuseppe Verdi Rigolettoját láthatja a közönség a VeszprémFest második napján. Időtálló műről van szó, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2005-ben – koncertszerű operaelőadásként – egyszer már óriási sikert aratott a darab a VeszprémFest színpadán, Rigoletto szerepében ugyanúgy Paolo Gavanellivel! A szervezők az akkori forró hangulatú, magával ragadó előadásra számítanak ezúttal is.

A Rigoletto Mantuában játszódik a XVI. században, mondanivalója azonban könnyűszerrel aktualizálható. A librettó Victor Hugo Le roi s’amuse (A király mulat) című drámája alapján készült, annak bemutatója után húsz évvel. Hugo darabját komoly botrány övezte: a francia kormány – teljesítve a konzervatív körök kívánságát – betiltotta a művet. Nem véletlenül, hiszen az író bátor szókimondással állított pellengérre koronás főket, akik könyörtelenül eltipornak minden ellenvéleményt, a nép érdekeit feláldozzák, csakhogy saját bűnös vágyaikat kielégíthessék.

Francesco Maria Piave, Verdi barátja és librettistája ilyen előzmények után, húsz évvel a bemutató után, 1850 körül kapta kézhez a dráma kéziratát. Felismerve, hogy Hugo célkitűzései és Verdi drámai programja azonosak, gyorsan átdolgozta szövegkönyvvé. A cenzúra természetesen ekkor is résen volt és visszautasította a művet, később azonban az osztrák hatóságok mégis beleegyeztek az előadásába. A bemutatás ára jó néhány változtatás volt: a király személye helyett polgári személyt kellett a dráma középpontjába állítani, a törvénytelen szerelmet egyházi esküvővel kellett jóvátenni, a dráma hősnőjének, Gildának pedig erőszakos halál helyett békésebb módon kellett meghalnia.

Karmester: Medveczky Ádám. A mantovai herceg: René Barbera. Rigoletto: Paolo Gavanelli. Gilda: Zuzana Marková. Sparafucile: Szvétek László. Maddalena: Mester Viktória. Monterone gróf: Kovács István. Marullo: Káldi Kiss András. Borsa: Kiss Péter. Ceprano gróf: Szüle Tamás. Ceprano grófné: Megyimórecz Ildikó. Giovanna: Bakos Kornélia. Apród: Nagy Zsófia. Porkoláb: Kristóf István. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara.

Július 12.

A fesztivál harmadik napján egy igazi reggae klasszikus, a UB40 featuring Ali & Astro ad koncertet. A UB40 alapítótagok, Ali Campbell és Astro a világ egyik legsikeresebb, jelenleg is működő reggae formációjának vezetőiként pályafutásuk és zenekaruk 40. évfordulóját ünneplik turnéjukon. A UB40 18 stúdiólemezzel, 10 arany és platina albummal, több mint 70 millió eladott példányszámmal, 4 Grammy jelöléssel és világslágerek tucatjaival büszkélkedhet

Az együttes 1978-ban alakult Birminghamben, és a következő évben adta első koncertjét. A csapathoz olyan nagy slágerek fűződnek, mint a Food For Thought, a Red Red Wine, a Can’t Help Falling in Love, a One in Ten vagy a Chrissie Hynde-val közösen rögzített I Got You Babe. A UB40 felállása az alapítástól kezdve három évtizeden át változatlan volt, a nyolc zenész által alkotott csapatból azonban Ali Campbell énekes és Mickey Virtue billentyűs 2008-ban kilépett.

2013-ban követte őket az énekes-trombitás Astro is. Ali Campbell, Mickey Virtue és Astro 2014-ben bejelentették, hogy összeállnak azzal a céllal, hogy ápolják, megőrizzék és tovább vigyék a UB40 szellemi örökségét. Számos koncert mellett 2014-ben új lemezt készítettek Silhouettecímmel, amelyet 2015-ben a The Hits of UB40 Live, 2016-ban pedig Unpluggedcímű albumuk követett. 2018-ban aztán kiadták The Real Labour of Lovecímű lemezüket, amelynek sikere minden várakozást felülmúlt: második helyen végzett az Egyesült Királyság album listáján, a Billboard Reggae album listán pedig az előkelő első helyre került.

Július 13.

Régi ismerősként üdvözölhetjük a VeszprémFest negyedik napjának fellépőjét, Katie Meluát, aki 2014-es koncertje után tér vissza Veszprémbe. Az énekesnő egyike Nagy-Britannia legnagyobb lemezsikereket elérő előadóinak, több mint 12 millió eladott albummal, 1 millió koncertjeggyel és 32 platina lemezzel.

Első két albuma, a Call Off The Search és a Piece By Piece egyaránt nemzetközi listavezető lett. A The House címmel 2010-ben megjelenő negyedik albumát a kritikusok lenyűgöző hangzásúnak, izgalmasnak és drámainak jellemezték és felkerült az európai toplisták élére. 2011-ben együttese egy vonósnégyessel egészült ki, majd megjelentették a Secret Symphony exkluzív kiadását, s egy digitális gyűjtést The Tracks That Got Away címmel, amelyen B-oldalas számok és élő kedvencek kaptak helyet. Tíz évvel a listák élére került debütáló Call Off The Search album után,

2013 szeptemberében, Katie 29. születésnapján jelent meg hatodik stúdió lemeze, a Ketevan. A Ketevan első single-je az I Will Be There volt, amelyet a koronázási gálán mutattak be a Buckingham Palotában július 11-én. Hetedik albuma In Winter címmel látott napvilágot 2016-ban. A lemez kedvéért szülőföldjére, Grúziába utazott, hogy Gori város női kórusával készítsen felvételeket. Katie Melua pályafutásának legsikeresebb dalait adja elő a fesztiválon, ezúttal 4 tagú zenekari kísérettel.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.