Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Audi Hungária

Audi Hungária Motor Győr – Czechmeister Mónika 

1AudigyarA vállalat az elmúlt években több mint 900 millió eurót fordított a gyár bővítésére, a motorszerelő üzem teljes gyártási folyamatot lefedő járműgyárrá bővült. A cég fő üzleti tevékenységei: motorgyártás, jármű-összeszerelés, járműgyártás és motorfejlesztés. Az évente gyártott motorok száma már meghaladja a kétmilliót, így a világ legnagyobb motorgyártójává vált. A tavalyi évben 160 206 Audi A3 és Audi TT modellt állítottak elő Győrben. 2016-ban itt készül az Audi Q3. Az elmúlt öt évben az árbevétel is 40%-al növekedett.

Az 1993-ban alapított magyar vállalat a Rába egykori ipartelepén, 100 ezer négyzetméteres területen jött létre. A ma 5,2 millió négyzetmétert foglal el a gyártelep. A gyártmányok 63 országba jutnak el. A kft. adja a teljes magyar kivitel 9-10 százalékát és a GDP 2-3 százalékát! Az elmúlt 22 év során az anyavállalat több mint 8 milliárd eurót fektetett be Győrben, és ezzel a második legnagyobb magyarországi külföldi beruházónak számít. A gyár 11400 dolgozójával a térség legnagyobb foglalkoztatója, és tavaly elnyerte az ország legvonzóbb munkaadója címet is.

Az Audi cég részére 80 országból érkeznek alkatrészek és 130 magyar cég is elnyerte az Audi beszállítói címet, melyet Peter Kössler ügyvezető igazgató irányít. Az Audi csoport összesen 7000 kutatót, fejlesztőt foglalkoztat. Közülük 310-en a magyar gyár alkalmazottai.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.