Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Osteoporosis Világnap

Osteoporosis Világnap – Magyar Osteoporosis Társaság és a Theodora Kékkúti ásványvíz együttműködése …


Kevés kálciumot fogyasztunk – hallottuk az október 20-i Osteoporosis Világnap kapcsán tartott sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) legfrissebb, a Theodora Kékkúti ásványvíz támogatásával megvalósult reprezentatív kutatásának eredményeit.

Megtudtuk, hogy a javasolt napi kalciumbevitel 1000 mg, amely alól csak a terhesség időszaka és a tinédzser kor kivétel, amikor 1200-1500 mg-ot szükséges bevinni a szervezetbe naponta. A felmérés szerint a magyar fiatal felnőtt lakosság kb. 70 százaléka a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be, 50 százaléka pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A fiatal felnőtt lakosság kb. 20-30 százaléka pedig kifejezetten kevés, 600 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt.

1Takacs„A csontritkulás talaján kialakult csonttörésen átesett betegeknél – megfelelő kezelés nélkül – a következő törés kockázata két-háromszorosára nő. A megfelelő kezelés azért is különösen fontos, mert a betegség az esetek jelentős részében megelőzhető vagy késleltethető, illetve ha már kialakult, eredményesen kezelhető” – mondta Dr. Takács István, a MOOT elnöke. A kálciumhiány már ifjú korban is egyértelmű kockázatot jelent a fokozódó csontvesztés tekintetében, hosszútávon pedig szív és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez is vezethet.

A megfelelő mennyiséget számos módon lehet a szervezetbe juttatni, többek között megfelelő ételek (pl. tej, tejtermékek, sóska, spenót, petrezselyem, szezámmag, mandula, mák), tabletta vagy ásványvíz formájában. A sajt vezeti a listát, ám Magyarországon 3 millióan szenvednek laktózérzékenységben. Számukra különösen ajánlott a kalcium ásványvízzel való bevitele, amely legalább olyan jól szívódik fel az ásványvízből, mint a tejtermékekből, így természetes forrásból lehet biztosítani a szervezet szükségeltét. Egy liter Theodora Kékkúti ásványvíz 280 mg kalciumot tartalmaz, amely az ajánlott napi bevitel közel 30 százaléka.

2BaloghA kutatás eredményeinek bemutatása után együttműködési megállapodást írt alá a MOOT és a Theodora Kékkúti azzal a hosszú távú céllal, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a megfelelő kalciumbevitel fontosságára.

„A Theodora Kékkúti a magyarországi palackozott ásványvizek közül a legmagasabb kalcium tartalmú, ezért úgy gondoljuk, bizonyos mértékben mi is hozzá tudunk járulni a csontbetegségek megelőzésének ügyéhez. Támogatásunk első mérföldköve a reprezentatív felmérés, az együttműködést pedig a következő hónapokban folytatjuk” – mondta el Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.