Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

25 éves a GKI

25 éves a GKI – az Euró bejövetele a magyarokhoz

A Gazdaságkutató Zrt. (GKI) 25 éves születésnapja alkalmából üzleti konferenciát tartott ” Az Euró bejövetele a magyarokhoz” címmel, november 22-én a Budapest Kongresszusi Központban.

Vértes András, a GKI elnöke köszöntötte a résztvevőket

A nyitó előadást Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes tartotta, aki hangsúlyozta, hogy Magyarországnak meg kell őriznie 2010 után visszanyert gazdasági és politikai cselekvőképességét. Adottságként kell elfogadni, hogy kis, nyitott országként Magyarország érdekelt a globális kereskedelem fejlődésében, ugyanakkor érvényre kell juttatni a nemzeti érdekeket is.

1CsepreghyMeg kell találni a középutat. Sem a globalista, sem a protekcionista politika nem alkalmazható korlátok nélkül. A kormánynak nemzeti érdekeken alakuló szuverén, cselekvőképes gazdaságpolitikát kell kialakítania, amely az Európai Unión belül garantálja, hogy az ország gazdasági teljesítőképessége hosszú távon és fenntartható módon nő, valamint a versenyképesség is erősödik. Vannak ugyan viták Brüsszellel, de Magyarország nincs az Európai Unió ellen. Érdekeltek vagyunk a jól működő, erős Unióban.

A versenyképes Európai Unióhoz erős nemzetállamokra van szükség, mindenkinek meg kell találnia azt a gazdaságpolitikai megoldást, ami leginkább illeszkedik a helyi sajátosságokhoz.

A gazdasági válságra, a migrációra, a terrorizmusra, az EU szomszédságában dúló konfliktusokra adott elégtelen válaszok kikezdték az unió alapját. Az EU 2007-ben a világ GDP-jének 30,3 százalékát adta, míg 2015-ben már csak 22,5 százalékát. A globális GDP 2015-ben 3,1 százalékkal, míg az EU-é 1,6 százalékkal nőtt. Még ma is a 2008-as világgazdasági válságot követő útkeresés időszakában vagyunk, a korábbi, alapvetően neoliberális eszmék mellett új gazdaságpolitikai irányok jelentek meg. Az új irányzatok megjelenését segítette, hogy bebizonyosodott, a neoliberális eszmék nem képesek hatékonyan kezelni saját rendszerük válságait.

A konferencián előadást tartott: Surányi György, az MNB volt elnöke

Darvas Zsolt, a Bruegel Institute (Brüsszel) vezető kutatója, Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági kutatási csoportvezetője, Székely István Pál (az Európai Bizottság DG ECFIN igazgatója). Levezető elnök: Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese volt.

Az előadások után kerekasztal-beszélgetést rendeztek üzletemberek és menedzserek részére, amely természetesen nem nélkülözte a vitát. A moderátor szerepét László Csaba, volt pénzügyminiszter vállalta, a résztvevők – Duronelly Péter közgazdász, Raskó György agrárközgazdász, Futó Péter a MGYOSZ elnöke, Kovács Imre a Rail Cargo Hungaria Zrt. elnök-vezérigazgatója, Sinkó Ottó a Videoton vezérigazgatója volt.

Majd a pártok szakértőivel is tartottak kerekasztal-beszélgetést, melynek Molnár László, a GKI vezérigazgatója volt a moderátora. A résztvevők: DK – Bauer Tamás, közgazdász, Újhelyi István, EP – képviselő, Együtt – Pataki Márton elnökségi tag, LMP Heltai László, a gazdasági kabinet vezetője, Momentum – Iker Áron, szakértő, MSZP Burány Sándor frakcióvezető-helyettes, PM Tordai Bence, szóvivő, Jobbik Varga-Damm Andrea, szakértő.

A konferencia végén a zárszót Akar László a GKI igazgatóságának alelnöke mondta.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.