Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Nagy Badacsony kóstoló

Nagy Badacsony kóstoló a New York Palotában – A legjobb Badacsonyi borok társaságában …

4BadacsonyjoA borkedvelők örömére április 14-én Nagy Badacsony kóstoló volt Budapesten a New York Palotában, ahol 35 borászat több mint 150 féle bora mellett 15 turisztikai szolgáltató kínálata is várta a látogatókat.

Badacsony a Balaton-felvidék legkedveltebb borvidéke, ahol a vulkánikus talaj és a Balaton víztükréről visszaverődő nap fénye, különleges ízvilággal ruházza fel a rajta termő szőlőt. De mit sem érne a talaj és a napfény az itt élő emberek szőlő iránti szeretete és szakértelme nélkül. A bor Isten itala, test és lélekerősítő, nem mindegy hogyan készítik. Ezen a kóstolón nem lehetett panaszunk, a borok testesek, tüzesek, zamatosak, harmonikusak és illatosak voltak. A badacsonyi borvidék legjavával találkoztunk, volt Olaszrizling, Furmint, Kéknyelű, Rózsakő, Rajnai Rizling, Balatoni Zenit, pinot noir, Ottonel Muskotály … A rendezvényen részt vettek a kisebb borászoktól a legnagyobbakig, a kézművesektől a nagy pincészetekig, magukkal hozva legjobb boraikat a fővárosba. 2Balaton

Két mesterkurzust is tartottak. A Vivaldi teremben zajló kísérő rendezvények telt házzal zajlottak: Sánta Zoltán WSET CE, Dip WSET (AIWS), Weinakademiker „Úri muri– a Kéknyelűről őszintén” című előadásában a badacsonyi Kéknyelű sokszínűségét mutatta be, Wolf András, a Salon Étterem és a New York Kávéház executive séfje, a Bocuse d’ Or Akadémia tagja, a Séfek Séfe zsűritagja „Borok ételekhez vagy ételek borokhoz…” című előadása közben a résztvevők a badacsonyi borok mellé az általa kreált falatokat is megkóstolhatták.

A látogatók kedvenceket is választhattak: nyereményjáték során a számukra legkedvesebb badacsonyi borászatukra és badacsonyi borukra, valamint a kedvenc turisztikai kiállítójukra adhatták le szavazatukat. A Sabar Borház kapta a legtöbb szavazatot. A Turisztikai szolgáltatóknál holtversenyben a Hotel Bonvino Wine&Spa és a Lábdi Piac lett a közönség kedvence.

1BadacsonyjoKiállító borászatok

1. 2HA Szőlőbirtok és Pincészet. 2. a’Capella Szőlőbirtok. 3. Bagolykő Birtok. 4. Bakó Ambrus. 5. Boksay Pincészet. 6. Borbarátok – Fata Pince. 7. Borbély Családi Pincészet. 8. Büttner Borászat. 9. Csendes-dülő Szőlőbirtok. 10. Csobánci Bormanufaktúra. 11. Edegger Pincészet. 12. Első Magyar Borház. 13. Fischer Borház. 14. Folly Arborétum és Borászat. 15. Gilvesy Pincészet. 16. Horváth Pince. 17. Istvándy Borműhely. 18. Killer Pincészet. 19. Laposa Birtok. 20. Málik Pince. 21. NAIK Szőlészeti és Borászati. Kutatóintézet. 22. Németh Pince. 23. Nyári Pince. 24. Pláne Badacsony Borterasz. 25. Sabar Borház. 26. Sipos Borház. 27. Skizobor. 28. Szászi Birtok. 29. Szent György Pince. 30. VáliBor. 31. Varga Pincészet Kft. 32. Villa Sandahl. 33. Villa Tolnay Borház. 34. Von Beőthy Pince. 35. Weller Borház.

A kiváló borok mellett bemutatkoztak a borvidék felejthetetlen élményeket nyújtó programjai, programhelyszínei, a legismertebb szálláshelyek, kézműves termelők, vendéglátóhelyek is, akik a borokhoz illő finomságokkal készültek. És a Balaton hangulata is belopakodott a New York Palotába.

3BadacsonyTurisztikai kiállítók

1. Bacchus Apartman – Borbarlang & Vinotéka. 2. Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. 3. Halászkert Hotel & Étterem. 4. Hotel Bonvino Wine & Spa. 5. Hotel Neptun Badacsony – Tilia Borvendéglő. 6. Káptalantóti Kemencésház. 7. Kisfaludy-ház Étterem és Borterasz. 8. Lábdi Piac. 9. Oázis a Klastromhoz Vendégház. 10. Óbester Panzió. 11. Ökoturisztikai Látogatóközpont. 12. Pátzay Kert. 13. Szegi Családi Gazdaság. 14. Szépkilátó Borozó. 15. Villa Pátzay.

A rendezvény szervezője idén is a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület volt. Elnök: Illés Zoltán.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.