Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Budapest díszpolgárai 2018-ban

Budapest díszpolgárai 2018-ban

Tarlós István főpolgármester átadta Budapest díszpolgári címeit a Fővárosi Közgyűlés június 19-i ünnepi ülésén, az Új Városházán. Idén az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak és Budapestnek egyaránt dicsőséget szereztek. 1disz8jo

Díszpolgári címet kapott: Babos Tímea világbajnok és Grand Slam-győztes teniszező, Horgas Eszter fuvolaművész, Horváth Károly, művésznevén Charlie, Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó, szövetségi kapitány, Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója, zenei főtanácsadója.

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja. A Babos Tímea elismerését édesapja, Babos Csaba, Burger Barnáét felesége, Feszthammer Fanni, Hazay Istvánét fia, Hazay István vette át.

Tarlós István főpolgármester a kitüntetések átadása előtt ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy egyszerre ünnepeljük szabadságunkat, városunkat és annak legkiválóbb polgárait. Budapest legújabb kori történelmének két dátuma különösen fontos: 1944. március 21-e, amikor a német hadsereg katonái megszállták hazánkat, és 1991. június 19-e, amikor az utolsó szovjet katona elhagyta Magyarországot. Tíz évvel a kivonulás után a polgári kormány úgy döntött, hogy ezt a napot nemzeti emléknappá nyilvánítja. A Fővárosi Közgyűlés ezzel közel egyidejűleg úgy határozott, hogy ezen a napon adja át a díszpolgári címeket. A szabadság és a felemelkedés kezdete a legméltóbb helye, szimbóluma a nagy teljesítmények elismerésének.

Budapest érzékeny város, ahhoz, hogy befogadjon, ismerni kell a működését. Azok előtt, akik sajátos szellemiségét, sokoldalú művészetét, a régi korok titkait és a jövő lehetőségeit szenvedélyesen kutatják, a város végül mindig megnyílik. Budapest díszpolgárai ilyen személyiségek, ők azok, akik különböző tudományágakban, a sportban, a művészetekben és a közéletben is feszegetik a határokat, mindig jobbat akarnak, nem elégszenek meg a középszerrel. A kitüntetettek egytől egyig minden eredményükkel Budapest javát szolgálják.

Budapest jó és befogadó város, elfogad sok új törekvést, értékel minden minőséget. Budapest, mint főváros olyan szimbólum, amelyet minden magyar ember magáénak érezhet. Ma a 21. századi Budapestet megfontoltan, de a kor dinamikáját figyelembe véve igyekszünk építeni és védeni. Folyamatosan növeljük a város gazdasági teljesítőképességét és igyekszünk gazdagítani a kulturális életet is – mondta az ünnepségen a főpolgármester.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.