Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

40. Kormányinfo

A 40. Kormányinfo kiemelt témája volt a Vlagyimir Putyin – Orbán Viktor találkozó Moszkvában. Két részből állt a találkozó, először egy megbeszélésen áttekintették a gazdasági-politikai ügyeket, ezt a témát szélesebb körben folytatták, majd sajtótájékoztatót tartottak.


A magyar cél a stabil együttműködés, mindenkivel tárgyalni szeretnénk, mondja Lázár János, miniszter. Oroszország nélkül nem rendezhetőek a világ ügyei, az együttműködésre mindenkinek szüksége van. Az EU versenyképességének növeléséhez kell az orosz energia.

Áttekintették a nagy ügyeket, Putyin elnök bejelentette, megerősíti elkötelezettségét Paks 2-bővítés mellett, ezt örömmel nyugtázta a magyar kormány. Áttekintették az eddig történteket, Oroszország kész megépíteni a blokkokat. Rendelkezésre áll a teljes fedezet, a 10 milliárd euró, amelyet Oroszország az “évszázad üzleteként” említhető kamattal ad. A magyar–orosz kereskedelem volumene nő, az ország stabil és együttműködő partnere akar lenni Moszkvának.

Lázár János végig részt vett a tárgyalásokon – megtudtuk – Putyin kifejezetten érdeklődött az európai menekültügyi vitákról. A visegrádi négyek (V4) ülése után az Európai Tanács ma, csütörtökön tárgyal a Brexitről, illetve a menekülthullámról. Nem akarunk új törésvonalat Európában, egységet akarunk, a V4-et nem szabad szembeállítani a Merkel-féle politikával. Elsősorban Törökországnak kell segíteni a menekültek elhelyezésében, Szíriában törekedni kell a rendezésre.

A miniszter igazságtalannak tartja, hogy Németország 500 eurót ad a menekülteknek havonta munka nélkül, ez csábítja az embereket, akik sokkal rosszabb körülmények közt élnek. A határvédelmet meg kell erősíteni Görögországnál, erre törekedni kell. A V4 szerint nem vagy Görögország, vagy Macedónia–Bulgária védelmi vonal kell, hanem egyszerűen fel kell készülni egy második vonalra.

A kötelező kvótákról is beszélt Lázár János, ezt továbbra is elutasítja a V4. Fontos a mai tárgyalás Brüsszelben, amely a 40 kormányinfoval egy időben kezdődött. Jó volna, ha történne komoly és érdemi döntés, mert úgy tűnik az Európai Bizottság (EB) maga a probléma.

Készen áll a kormány a román határon is kerítést emelni, a meglévő kerítés védelmét meg kell erősíteni, mert újabb bevándorlási krízis fenyeget. A magyar kerítés a megoldás, ez nem ideális, de szükséges megoldás.

Pedagógusok: a kormány elkötelezett a tárgyalások mellett, az érintettek ne mondjanak le a Köznevelési Kerek Asztalban való részvételről, vegyenek részt. Csak tárgyalással és tárgyalóasztal mellett lehet megoldást találni. A szakszervezetek mindig is ezért küzdöttek, hogy tárgyaljanak, Gallóné 2009-ben teoretikusan kizárt egy sztrájklehetőséget, ezt idézte vissza a miniszter. Az érzelmeket, felháborodást megértem mondja a kétgyermekes apa, aki naponta látja a kihívásokat. Tárgyalni és megegyezni kell. Ne zsarolják a kormányzatot gyerekekkel a szakszervezetek. Konszenzus volt, hogy a gyerekeket nem vonjuk be a politikai csatározásokba.

A sztrájk és a tüntetés fontos eszköz, de a megoldás a tárgyalóasztalnál születik meg. Lázár nem szeretné elmondani, de elmondja, hogy a baloldali politikusok is rátelepednek a tüntetésekre, és ezt a szervezők általában nem szeretik. A mostani bérkövetelésekre nincs pénz. A további követelésekről tárgyalni kell.

A Klik nem hibátlan szervezet, de az állami fenntartói jog megkérdőjelezhetetlen, ez nem vita tárgya. Az sem, hogy a tankönyvek ingyenesek maradnak. A tankönyv lobbi se használja fel a gyerekeket, számukra nem tudunk engedményeket adni.

Az oktatás és az önkormányzatiság egyébként össze is függ. A településekre nem lehet rábízni az egészségügyet, oktatást, konszolidációra volt szükség. Ezért ez a modell megbukott. Az oktatási rendszer problémáinak gyökere volt az önkormányzati fenntartás, ezért ezt meg kellett szüntetni.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.