Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Mi lesz ma a vacsora?

Mi lesz ma a vacsora?

2AdriSertéshús fogyasztást ösztönző kampányt indított áruházi kóstoltatásokkal, televíziós és rádiókampánnyal, valamint véleményvezérek, népszerű influencerek bevonásával az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT). Az eseményen a “vacsorát” Marton Adri, ételstylist készítette és tálalta fel.

A kampány szlogenje: „Mi lesz ma a vacsora?” az alszlogen: Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges! A 2019. március 1-től – április 18-ig tartó kampány elsődleges célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a tudatos vásárlásra, a sertéshús fogyasztásának fontosságára, valamint a sertéságazat helyzetére.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kampánnyal az ellenőrzött és jó minőségű, biztonságos hazai sertéstermékek fogyasztására kívánják felhívni a figyelmet. Emellett fontos szempont a sertéságazat munkahely megtartó erejének elősegítése is. Az utóbbi években a fogyasztói kampányok és a fokozatosan bevezetett áfa-csökkentés hatására a fogyasztási kedv is növekedett. Az Agrárminisztérium külön költségvetési forrást biztosít a sertéshús fogyasztást ösztönző marketing tevékenységre, amely a 2018/2019-es szerződés szerint 440 millió forint.

2FeldA sertéshús a magyar gasztrokultúra egyik kiemelt alapanyaga. A táplálkozási szakemberek szerint fontos szerepe van a változatos, kiegyensúlyozott étrendben. A szervezők célja, hogy a sertéshúsra ne csupán koleszterinforrásként, hanem vitamin- és ásványi anyagban gazdag élelmiszerként tekintsenek a vásárlók.

A fogyasztásösztönzésen kívül természetesen a sertéságazat stabilizálódását, a sertésállomány csökkenésének megállítását, és az ágazatban dolgozók helyzetének javítását is célozza a kampány.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese, ismertette a kampány főbb elemeit. Eszerint a Társaság a promóciós időszakban összesen 75 alkalommal, 25 élelmiszerüzletben tart kóstoltatásokat Budapesten és további 14 településen országszerte, valamint országos médiakampánnyal is készülnek.

Az AMC 2019. április 11-én szakmai konferenciát szervez „Merre tovább sertéságazat?” címmel. Ezen kívül kifejezetten szakács tanulók számára szerveznek versenyt „Hazai ízek, hazai asztalokon” címmel, melynek során sertéscombból kell a séfjelölteknek olyan ételkreációt készíteniük, amely egyaránt megállja a helyét a közétkeztetésben és az éttermi kínálatban is. A verseny döntője 2019. április 12-én lesz.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmai Szervezet és Terméktanács szakmai titkára, az ágazatban dolgozók képviseletében elmondta, hogy Magyarországon a sertéstenyésztésnek több évszázados hagyománya van. Ez a tapasztalat jelenik meg a gazdák szakértelmében, a fajtaösszetétel meghatározásában és a takarmányozásban is.

Magyarországon döntően gabonaalapú eledelt adnak az állatoknak, amellyel a sertéshús átlagon felüli minőségét biztosítják a gazdák. 1Julcsi

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.